Oldalletöltések száma: 7021180
2018. augusztus 16. csütörtök 03:02,
Ábrahám napja van.

Ha nem csak enni, lakni, közlekedni akarunk, 77 ezernél több kell

koltsegvetes csaladi 001A családok tudják, hogy a havi kiadásokra soha nem elég az a pénz, amennyi rendelkezésre áll. Pedig egy statisztikai adat szerint nem is oly hatalmas az az összeg, amennyi havonta egy személy kiadásaira megy el.

   2016-ban a magyar lakosság egy főre jutó átlagos havi kiadása 77 100 forint volt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adati szerint – derül ki a Pénzcentrum.hu összeállításából.


   Ahogy a gazdasági portál írásában olvasható, a kiadásaink legnagyobb részét, átlagosan 20 412 forintot élelmiszerekre és alkoholmentes italokra költöttük, de sok pénzünk megy el lakásfenntartásra és háztartási energiára is, mégpedig átlagosan 17 ezer forint.
   A tavaly a lakosság a fogyasztási kiadásainak 59,2 százalékát fordította alapvető termékekre, ezeknek az összes fogyasztása az előző évhez képest 0,6 százalékkal csökkent.
   A kiadásaink legnagyobb részét az élelmiszerek teszik ki, ezek közül pedig a legtöbbet húsokra (fejenként átlagosan havi 5605 forintot), tojásra és tejtermékekre (3179 forint) költjük. A húsokra fordított összeg csaknem azonos az előző évivel, ellenben a húsfélék ára átlagosan 4,9 százalékkal csökkent, vagyis valamivel növekedett az elfogyasztott hús mennyiség.
   Sok megy még kenyérfélékre (3031 forintot), zöldségekre, burgonyára (2179 forintot). Ezzel szemben keveset szánunk olajokra, zsiradékokra, de a legkevesebbet a halakra költjük, erre havonta átlagosan 215 forintot szántunk a tavalyi évben.
2016-ban a háztartások tagjai fejenként 5,2 kg húst, szalámit, felvágottat, 4,4 liter tejet, 4,4 kg friss és fagyasztott zöldséget, 3,8 kg gyümölcsöt, 3,1 kg kenyeret, 12 darab tojást vásároltak havonta.
   A kiadások második legnagyobb szelete a lakásfenntartás. A havi 17 ezer forintos átlagos kiadás 64,1 százaléka a háztartási energiára megy el, a másik nagy hányada pedig a vízellátásra, szennyvíz-elvezetésre, a szemétszállításra és a házak közös költségére. Ezek mellett említést érdemelnek még a közlekedési kiadásaink, amelynek legnagyobb hányadát tavaly az üzemanyag-vásárlás tette ki, mégpedig havonta 5834 forinttal – olvasható a Pénzcentrum.hu cikkében.