Oldalletöltések száma: 7021179
2018. augusztus 16. csütörtök 03:02,
Ábrahám napja van.

Csak idő kérdése, hogy mindenkit elérjen egy zsarolóvírus

zsarolovirusA múlt hét ijesztő informatikai szenzációja volt az a kíbertámadás, amely egy zsarolóvírussal mintegy százötven ország fontos intézményeit, cégeit is elérte. A vírus addig használhatatlanná teszi a gépeket, amíg tulajdonosaik nem fizetnek 300 dollárnyi összeget a virtuális pénzben, bitcoinban.

   A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának programfelelőse szerint egy kutatás kimutatta, hogy a magyar internetezők mintegy 2 százaléka, 250 ezer ember már találkozott zsarolóvírussal. Mindez az állami hírtelevízióban hangzott el.


   Krasznay Csaba elmondta, hogy az elmúlt évben is sok ilyen vírus terjedt, a jelenség felhívta a figyelmet a biztonságos internetezésre. Kiemelte, hogy a tömegek nincsenek tisztában azzal, hogyan kell a biztonság kérdését kezelni.
   Elmondása szerint zsarolóvírus, egy e-mailben, csatolmányként is érkezhet, amely a fertőzés után titkosítja a jellemzően értékes információkat tartalmazó file-okat, a visszaállításhoz szükséges kódot pedig csak fizetés után adja meg a rendszer.
Krasznay Csaba hangsúlyozottan kérte, hogy senki ne fizessen. Szerinte 2017 közepén mindenkinek be kell látnia, hogy biztonsági mentéseket kell készíteni az értékes adatokról.
   Péntek este és szombaton is zsarolóvírus vírus okozott nagyszabású támadássorozatot, amely érintette többek között Nagy-Britannia egészségügyi rendszerét, és a német vasút rendszerét is, de a Renault egyik gyárában is le kellett állítani a termelést. Magyarországot is elérte a gyorsan terjedő vírus, a Telenor volt érintett az ügyben.
   Időközben úgy tűnik, hogy – egyelőre legalábbis – kifulladt a zsarolójárvány, egy brit informatikusnak ugyanis véletlenül sikerült megtalálnia azt a kódot, amellyel leállíthatta a vírus terjedését.