Oldalletöltések száma: 6153521
2018. március 18. vasárnap 05:14,
Sándor és Ede napja van.

Autók fejtetőn

auto arokbanAmikor egy autós közlekedési balesetet lát, pár pillanatra óhatatlanul is visszavesz a sebességéből, agyában átfut a gondolat, hogy ő is járhat így, majd sebességet vált és gyorsan elhajt.

   A balesetek alatt a legtöbben ütközést értenek, pedig lehet másként is bajba kerülni. Tavaly 2700 autó állt fejre a hazai utakon, közel 700 pedig szilárd tárgynak rohant – írta a Vezess.hu.


Ahogy az autós szakportál cikkében olvasható, felemás képet mutat 2016 két legfontosabb baleseti adata: 20-szal csökkent a halálos balesetek száma 2015-höz képest, de 297-tel nőtt a sérüléses ütközéseké. A rendőrségi kommunikációban gyakran hangzik el fő baleseti okként a gyorshajtás.
Pedig, ahogy a portál kiderítette, kétharmad részben más oka van a közlekedési baleseteknek. Egy minap frissített KSH-táblázatból nem a balesetek előzménye (például az elsőbbségadás be nem tartása), hanem a következménye (a KSH szerint: természete) derül ki, vagyis azt mutatják meg a számok, hogy például hányan borították fejre az autójukat, vagy mentek neki álló járműnek, esetleg egy fix, szilárd tárgynak.
A leggyakoribb baleseti ok a haladó járművek ütközése: Ez tavaly 9212 esetben fordult elő. A második legtöbb balesetet a felborulás, farolás, pálya elhagyása jelentette 2729 esettel, míg gyalogos elütése lett a harmadik (2552 baleset). Nem kevés a 676 szilárd tárgynak ütközés sem, ahogy 412 alkalommal történt álló járműnek ütközés, minden esetben személysérüléssel járó, súlyos baleset. Mindezeken kívül volt még 1047 egyéb baleset is.
A statisztákból az is kiderül, hogy a legtöbb balesetért a személyautó-vezetők a felelősök, ők tavaly 10 606 balesetet okoztak. Nagyon sok (1778) kerékpáros baleset történt és miután látványosan szaporodnak az utakon a bringások, félő, hogy ez a szám növekedni fog. A profi vezetők a tehergépkocsi sofőrjei a harmadik legtöbb baleset okozói voltak az elmúlt évben, az 1542 esettel.
A gyalogosok sokszor figyelmetlenek, 933 esetben ők voltak a balesetek okozói, 654-szer a segédmotorosok, 639 alkalommal a motorosok, és még 264 balesetet okoztak egyéb okok is – derül ki a Vezess.hu összeállításából.