Oldalletöltések száma: 6665041
2018. június 21. csütörtök 16:31,
Alajos és Leila napja van.

Ételt a hűtőben kell tartani hőség idején, de ott se sokáig

huto etellel chicken.org auAz ételmérgezés nagyon csúnya megbetegedés, többféle módon is hozzá lehet jutni, különösen, ha rossz a higiénia, vagy, ha nagy a hőség. A kánikulában ugyanis még a jó körülmények között elkészített, jól tárolt ételek is könnyebben romlanak. Nem árt ilyenkor tisztában lenni a szabályokkal.

   A magas fehérjetartalmú ételek különösen romlékonyak a nagy melegben, de a tésztákat sem szabad újramelegíteni és a hűtőszekrényben tárolásuk sem javasolt ilyen időben – mondta Hídvégi Edit ételallergia-szakértő az állami hírtévében, vasárnap.

   A főorvos hangsúlyozta, hogy az ételekben elszaporodó baktériumok súlyos hasmenést okozhatnak, ez kiszáradással jár és a hőségben fokozottan veszélyes lehet. Különösen az idős embereknél és a gyerekeknél kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre.
   A hőségben érdemes minél több élelmiszert betenni a hűtőbe. Előtte a tojást ajánlott megmosni, de arra ügyelni kell, hogy ezt követően már gyorsabban romlik meg. A zöldségeket külön polcon kell tárolni.
   A többszöri hasmenésnél a felnőtteknek érdemes gyógyszert bevenniük, a gyerekeket viszont ilyen esetben minél hamarabb orvoshoz kell vinni. A hányás fokozottan veszélyes, ilyenkor a felnőtteknél is előfordulhat, hogy kórházi kezelésre szorulnak, mert kiszáradáshoz is vezethet, ha nem tudják pótolni a folyadékot.
   A hőségben ajánlott könnyen emészthető ételeket és gyümölcsöket fogyasztani, és oda kell figyelni a só pótlására is – mondta Hídvégi Edit.