Oldalletöltések száma: 6665027
2018. június 21. csütörtök 16:30,
Alajos és Leila napja van.

Minél többet vagyunk napon, annál jobban véd a DNS-naptej

naptejOlyan világban élünk, amelyben tavasztól őszig a naptej mindinkább fontos védekező eszközünkké válik, köszönhetően a gyakran az egészséges értéket messze meghaladó UV-sugárzásnak. Ideje volt hát valami újat kitalálni a naptejfronton.

   A Binghamton University kutatói létrehoztak egy olyan DNS-ből készült bevonatot, amely a hagyományos naptejnél jobban védi a bőrt, ráadásul még hidratálja is azt. A DNS-naptej különlegessége, hogy minél több UV-sugárzás éri, annál hatásosabbá válik – írta az Index.hu.

   Ahogy a hírportálon olvasható régóta köztudott, hogy az ultraibolya sugárzás károsíthatja a DNS-t, ez pedig rosszat tesz a bőrnek. A Binghamton University kutatóinak az érdekelte, hogy mi történne, ha a DNS-t használnánk védőrétegként?
   Kíváncsiságuk nyomán Guy German, a Binghamton University professzora és csapata kifejlesztett egy vékony, áttetsző, kristályos DNS filmréteget, amelyet kísérleteik során UV-sugárzásnak tettek ki. A vizsgálatkor azt tapasztalták, hogy minél több UV-fény éri az általuk kifejlesztett finom réteget, az annál többet nyel el belőle. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy ha naptejként használnánk, akkor minél többet vagyunk a napon, annál hatásosabban védene a káros sugaraktól.
   A forradalmi DNS-bevonatnak van egy másik jó tulajdonsága is: hidratál. Ugyanis a bőr a filmréteg alatt sokkal inkább képes elnyelni és megtartani a vizet, mint a sima bőrfelület, amely nem érintkezik a DNS-naptejjel.
   Guy German és csapata jelenleg azon dolgozik, hogy kiderítse, hogyan viselkedik a bevonat és alatta a bőr extrém körülmények között: például megvédi-e a bevonat a sebet a naptól – olvasható az Index.hu cikkében.