Oldalletöltések száma: 6665018
2018. június 21. csütörtök 16:29,
Alajos és Leila napja van.

Bár a legtöbben nem tudják mit jelent a szó, a mirelitet szívesen veszik

gyorsfagyasztott zoldseg blog fripozo com Szeptember elején még mindig sokféle friss gyümölcsöt és zöldséget lehet kapni, de javában tart a házi eltevés, ahogy teszi ezt a konzervipar is. Telente ugyan már hozzájutunk a friss paradicsomhoz, paprikához és sok más zöldséghez, gyümölcshöz, mégis sokan veszik a mélyfagyasztott termékeket is.

   Vagyis a mirelitet, amely kifejezést sokan ma is előszeretettel használnak. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy a mirelit, amely szó a köznyelvben gyorsfagyasztott terméket jelent, eredetileg a Mezőgazdasági Ipari Részvénytársaság Elit Terméke márkanévből létrehozott mozaikszó volt – írta a Pénzcentrum.hu.

   Ahogy a gazdasági portál írásában olvasható, a felvidéki Diószegen létesült hűtőipari gyár működését 1943-ban kezdte meg, ez a vállalat gyártott Magyarországon elsőként gyorsfagyasztott készítményeket. 2010-ben a MIRSA Pest megyei Hűtőipari Zrt. megvásárolta a MIRELITE márkanevet, megújította a logót, így a márka tovább él.
   A gyorsfagyasztásos tartósítás lényege, hogy az élelmiszeripari alapanyagokat a lehető legrövidebb idő, a zöldségek, gyümölcsök esetében néhány perc alatt lehűtik mínusz 18-22 Celsius fokra. Az élelmiszereket alkotó nagymennyiségű víz ilyenkor apró jégkristályok formájában fagy meg, így felengedéskor nem roncsolódik a sejtfal. Az apró jégkristályoknak köszönhető az is, hogy a gyorsfagyasztás után kiengedett termék nem ereszt túl sok levet, megőrzi az alapanyag eredeti alakját, színét, hasznos anyagait, vitaminjait, és az illatát is – derül ki a Pénzcebtrum.hu írásából.