Oldalletöltések száma: 6664986
2018. június 21. csütörtök 16:26,
Alajos és Leila napja van.

Ha csípi a füst a szomszéd szemét, hát úgy járt

avaregetes greenfo.huA Velencei-tó térségére a családi házak és nyaralók jellemzőek, ezekből igen sok van a tókörnyék településein. A kertekben pedig ősszel sok avar és nyesedék keletkezik, amelyekkel valamit csinálni kell. Például elégetni. Na de szabad azt?

   2015. március 5-én lépett hatályba az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely nagyon fontos előírásokat fogalmaz meg, többek között a kertes ház, és telektulajdonosokra vonatkozóan is – írta a Pénzcentrum.hu.

   A gazdasági portál összeállítása szerint a lakosság számára az egyik legjelentősebb változás, hogy, az élet és értékvédelem jegyében, a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos. Pontosabban égetni csak az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehet.
   A külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal. A kérelmet, melynek díja alkalmanként 3 ezer forint, legkésőbb a tervezett égetés időpontja előtti 10. napon lehet benyújtani, míg a hatóságnak pedig 5 napja van annak elbírálására. A kérvényben szerepelnie kell az égetés pontos földrajzi koordinátáinak, a kezdési és befejezési időpontjának, az égetést végző, valamint felügyelő személyek nevének, illetve lakcímének, továbbá az égetést végző telefonszámának is.
   Az adott településre vonatkozó szabályokat az önkormányzatok hatályos rendelettárában érdemes keresni. A legtöbb helyi szabályozásban közös pont, hogy a hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól egy rendelet sem ad felmentést.
   Se a helyi szabályok, se az általános tűzgyújtási tilalom nem jelenti azt, hogy bárki gátlástalanul felhalmozhatja a kertjében például az avart. A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és a további nem hasznosítandó száraz növényzettől mentesen tartani. Akit pedig szabálytalanságon érnek, komoly pénzbírságra számíthat. A bírság 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a többmilliós összeget is elérheti.
   A tűzvédelmi bírság kiszabására a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult. A tűzvédelmi bírság megfizetése ugyanakkor nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól – írta a Pénzcentruim.hu.