Oldalletöltések száma: 6664988
2018. június 21. csütörtök 16:26,
Alajos és Leila napja van.

Irma betett a magyar autósoknak is

olajfinomito hurrilan utan nbcnews comA tavaly júniusban elfogadott jövedékiadó-törvény miatt, ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára egy negyedév alatt átlagosan 50 dollár alatt marad, a benzin és a petróleum esetében a jövedéki adó literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal (+áfa) emelkedik.

   Ha 50 dollár felett van az árfolyam, akkor ez a jövedékiadó-emelés eltűnik. Akár örülhetnénk is, mert egy ideje ezt a furcsa adót nem érvényesíti az állam, ami azt is jelenti, hogy az aktuális negyedévben meghaladta az 50 dollárt a hordónkénti ár. Az elmúlt napokban tapasztalható üzemanyag-drágulásnak tehát más oka van.

   A Napi.hu írása szerint ilyen mértékű drágulásra viszonylag ritkán kerül sor, főleg úgy, hogy ezt sem a Brent olaj ára sem pedig a forint-dollár árfolyam ingadozása nem magyarázza. Nőttek ugyanakkor a finomítói árrések, miután a Harvey hurrikán miatt több amerikai finomító működése leállt – tudta meg a lap Nagy Andrástól, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzőjétől.
   Az amerikai finomítók leállása miatt nagyobb lett a kereslet az európai termékekre, amely felhajtotta az árakat. Az USA-ban ráadásául kell néhány hét, mire a termelés visszaáll – olvasható a Napi.hu írásában.
   A Harvey után az Irma hurrikán pusztított az Egyesült Államok délkeleti partvidékén, mintegy 2500 kilométeres távon, ez pedig tovább emelheti az európai és ezáltal a magyar üzemanyagárakat is.