Oldalletöltések száma: 6664985
2018. június 21. csütörtök 16:26,
Alajos és Leila napja van.

Annak, aki nem nyer, vagy örököl nagy pénzt, sokáig kell gyűjtenie lakásra

kulcsok lakasA múlt század ötvenes, hatvanas éveiben az akkori fiatal családok számára, ha nem voltak jogosultak tanácsi lakásra – akkor is beláthatatlanul hosszú ideig kellett várniuk – és nem volt sok pénzük, esélyük sem volt saját lakáshoz jutni. Ezen az állapoton javított nagyrészt a lakótelepek megépítése.

   Ma sem könnyű saját ingatlanhoz jutni, bár eladó lakás, ház, bőséggel van. Az Otthontérkép.hu annak járt utána, hogy egy embernek hány évig kell dolgoznia egy saját lakás megszerzése érdekében. 

   Ahogy az összeállításból kiderül, Budapesten 12, országosan csaknem 8 évnyi átlagjövedelem kell ahhoz (feltéve, hogy valaki azt teljes mértékben e célra fordítja), hogy valaki egy közepes méretű lakáshoz jusson. Ez az arány rosszabb, mint három éve, mert a lakásárak kétszer olyan gyorsan nőttek ezalatt, mint a jövedelmek – derül ki az Otthontérkép friss felméréséből.
   Idén a második negyedévben egy 75 négyzetméteres ingatlan megvásárlásához átlagosan 20 millió forint kellett, így az átlagos nettó jövedelem alapján a megvásárláshoz 7,8 év volt szükséges. Ez az idő 2014-ben 6,8 év volt, a háttérben az áll, hogy a jövedelmek 20, a lakásárak viszont 40 százalékkal emelkedtek.
   Az elemzés szerint az országon belüli népmozgás a keleti országrészből nyugat felé mutat, mert az emberek a magasabb jövedelem reményében változtatnak lakóhelyükön. Ugyanakkor nem feltétlenül éri meg egy magasabb kereseti lehetőséggel kecsegető országrészbe költözni, mert ott arányaiban a lakásárak is jóval magasabbak – derül ki az Otthontérkép.hu számításairól az MTI írt.