Oldalletöltések száma: 6664996
2018. június 21. csütörtök 16:27,
Alajos és Leila napja van.

Samott-tégla lehet az új akkumulátor

tegla hotaroloManapság a legtisztábbnak az elektromos energiát tartja a világ, ezt mutatja az is, hogy mind több ország készül leszámolni a benzin és dízel hajtású járművekkel. Az elektromos energia felhasználásának legnagyobb megoldandó problémája jelenleg a tárolása. Az akku nem csak nehéz, de véges is a tárolókapacitása.

   Elektromos áramot akkumulátorokban lehet tárolni, különösen fontos a használatuk a szél- és napenergia esetén, amelyek nem állnak folyamatosan rendelkezésre, viszont folyamatosan szeretnénk használni – írta a Player.hu.

   A portál írásában olvasható, hogy a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói egészen másképp közelítették meg a problémát. Az energiát tárolni kell, de nem biztos, hogy annak az energiának elektromos áramnak kell lennie. Ha ugyanis hővé alakítják, akkor tűzálló samott, vagyis a hőmérsékletet sokáig megőrző téglákban is tárolhatják.
   FIRES-nek nevezték el a rendszerüket (Firebrick Resistance-heated Energy Storage), amely elektromos ellenállások segítségével termel hőt a megtermelt, de éppen szükségtelen nap- vagy szélenergiából, amelyet egy szigetelt, samottal teli tárolóba vezetnek. A hőt aztán közvetlenül is felhasználhatják az iparban, vagy visszaalakíthatják árammá, amikor szükséges.
   A kutatást a The Electricity Journalban publikálták, a szerző, Charles Forsberg szerint 2020-ra elkészülhet egy valódi ilyen hőtárolós rendszer, hogy bebizonyosodjon, működik-e a gyakorlatban is a logikusnak és jónak tűnő elmélet – olvasható a Player.hu portálon.