Oldalletöltések száma: 6331775
2018. április 21. szombat 10:02,
Konrád és Zelmira napja van.

Sütés, főzés helyett kinyomtatjuk majd a vasárnapi ebédet

3d etelnyomtato novini bgPár éve újdonságként írtunk arról, hogy nemsokára akár saját konyhánkban is nyomtathatunk majd ételeket a 3D-s ételnyomtatónkkal. Ez a hír a legtöbb főzésben jártas ember számára olyan, mintha a XXII. században játszódó sci-fit olvasna.

   Ez az étel-előállítás a többség számára ma még elképzelhetetlenek és hihetetlennek tűnik, pedig a hollandiai Venloban idén nyáron már konferenciát rendeztek „3D ételnyomtatás” címen – írta az Agrotrend.hu.

   Ahogy a mezőgazdasággal foglalkozó szakportál írásában olvasható, az élelmiszeripari 3D nyomtatásban az alapanyag a legfőbb újdonság, mert műanyagból ezzel a technológiával már szinte mindent ki lehet nyomtatni. (A Vétó megjegyzése: a gyógyászatban is mind közelebb van a 3D-s szövet- és szervnyomtatás.)
   Az élelmiszer-nyomtatásnak több formája is elképzelhető, ráadásul nemcsak a cukrászok, hanem akár az egészségügy vagy a szállítmányozás is profitálhatnak ebből a technológiából.
   Már most is elérhetők 3D-s élelmiszer-nyomtatók, manapság kiválóan alkalmazható egy a technológia például csokoládéfigurák elkészítése során. Ugyanakkor egyelőre még nagyon drágák ezek az eszközök, és sok fejleszteni való van a nyomtatási sebességén, vagy az élelmiszerbiztonság, az alkalmazott alapanyag tulajdonságainak kezelése terén. Egyelőre jogszabályi keretek sem szabályozzák a 3D-s élelmiszereket, ugyanakkor a jelenleg hatályos szabályoknak így is meg kell felelniük.
   A 3D-s nyomtatási technológia számos lehetőséget rejt magában, de az is tény, hogy ez a technológia egyelőre az élelmiszeripar ágazatban gyerekcipőben jár. Amíg viszont a kutatók és a fejlesztők dolgoznak ezen a sokat ígérő technológián, nem marad más, mint a hétköznapi sütés-főzés – olvasható az Agrotrend.hu cikkében.