Oldalletöltések száma: 6664951
2018. június 21. csütörtök 16:22,
Alajos és Leila napja van.

Székesfehérvári a legértékesebb magyar tulajdonú cég

videoton minalunk.huA gazdaságban kevésbé jártas emberek számára jószerével teljesen áttekinthetetlenek a cégek hátterei, például, hogy melyik vállalkozásnak kik a tulajdonosai, vannak-e benne külföldi érdekeltségek, vagy tisztán magyar a tulajdonosi kör.

   Talán ezért is lehetnek érdekesek a Forbes adatai, amelyekben a legtöbbet érő, tisztán magyar tulajdonú vállalkozásokat állította sorba. Mint kiderült, az ország legértékesebb magyar vállalkozása Székesfehérváron található.

   A Hvg.hu tekintette át a Forbes adatait, amely szerint tizennyolc megyében továbbá Budapesten található a száz legértékesebb, teljesen magyar kézben lévő cég. Somogy és Nógrád megyei vállalkozás nincs a listán.
   A Forbes magazin októberi számának munkatársai a Concorde MB Partnersszel együtt összesen 350 cég mérlegeit nézték át, csaknem kétszázra adtak becslést és két hónapig tartott a lista összeállítása.
   A száz cég összértékének majdnem hajszálra pontosan a fele, 1008 milliárd forintnyi cégvagyon a központi régióba van bejegyezve. Az értékelésben megjegyzik: az MPF Holdingot is ide sorolták, bár a csoport valódi központja évek óta Szingapúrban van.
   A százas listán szereplő cégek 45 százaléka az első országgyűlési ciklus alatt alakult, és egy részük már a rendszerváltás előtt is létezett. Ez azt jelenti, hogy a 2017-ben legértékesebb vállalkozások majd fele legalább 25 éves, és feltörekvő IT-cégek alig vannak köztük. A legnagyobb megyei cégeknél is a gyártás vezet, majd az élelmiszeripar és az építőipar adja a legtöbb vállalkozást.
   A lista élen a Fejér megyei Videoton végzett 212 milliárd forintos értékkel, második helyre az MPF Holding került Budapestről 112 milliárd forinttal, míg a képzeletbeli bronzérmet Veszprém megyéből a Nitrogénművek érdemelte ki 73 milliárd forinttal – derül ki a Forves.hu adatai alapján készült Hvg.hu írásból.