Oldalletöltések száma: 6664945
2018. június 21. csütörtök 16:21,
Alajos és Leila napja van.

A fűtés és megtakarítás nem feltétlenül ellenségei egymásnak

radiator hideg greenlivingideas comBár hivatalosan csak október 15-étől lesz fűtési szezon, a lakások már a legtöbb helyen olyan hidegek, hogy tartós otthon tartózkodáskor be kell fűteni. A fűtésköltség nagyon is megterheli a családi kasszákat, éppen ezért nem árt tudni, hogy hogyan lehet takarékoskodni. A Tőzsdefórum.hu a lehetőségeket szedte csokorba.

   Alapszabályként el is fogadható, hogy csak azt a helyiséget fűtsük, ahol tartózkodunk. Emellett vegyük lejjebb a hőfokot, mielőtt elmegyünk otthonról. Éjjel lehet hűvösebb, úgy is betakarózunk az ágyban, és túlfűtött szobában amúgy sem jó aludni.

   A gazdasági lap írása szerit szinte mindenhol az olvasható, hogy ha csak 1 fokkal csökkentjük a hőmérsékletet, máris átlagosan 7 százalékkal mérsékeltük a fogyasztásunkat. De ne ez vezéreljen bennünket abban, hogy akár 5-6 fokkal is lejjebb vegyük a fűtést.
   Természetesen fel lehet venni otthon is egy melegebb pulóvert, vastagabb zoknit a hőfokszabályzó felcsavarása helyett, de ha fűtés mellett is fázunk otthon, akkor érdemes lehet inkább más spórolási trükköket bevetni a hőmérséklet drasztikus csökkentése helyett.
   Például ha főzünk vagy sütünk, elég hőt állítunk elő ahhoz, hogy egy kis vagy közepes méretű konyhát befűtsünk vele, így arra az időre nyugodtan lejjebb lehet venni a fűtést a helyiségben. Hasonló praktikát alkalmazhatunk a fürdőszobában is. Csak annyit kell tennünk, hogy bedugjuk a dugót, mielőtt zuhanyozni kezdenénk, így a kádban összegyűlt meleg vízzel körülbelül 10-20 percig fűthetünk egy kisebb fürdőt. Hasonlóan jó megoldás, ha a gyerekek fürdővizét csak a kihűlés után engedjük le.
   A szellőztetésnél a legjobb módszer az lehet, ha naponta párszor szellőztetünk egy-két percig, akkor viszont teljesen kitárjuk az ablakot. Így hamar friss levegőhöz jutunk, de még sincs idő arra, hogy az egész szoba lehűljön. Addig azonban valóban érdemes inkább elzárni a radiátort, hogy ne az utcát fűtsük feleslegesen.
   Az eddig felsorolt tippekkel azok tudnak párezer forintot megtakarítani, akiknek egyénileg szabályozható a fűtése van. Azonban elég sok olyan épület található Magyarországon, ahol nincs lehetőség a hőfok vagy a fűtési intenzitás állítására. Itt ugyan jelentős költségcsökkentést nem tudunk előidézni, de azért tehetünk pár dolgot, hogy legalább az alapfűtésünk a lehető leghatékonyabb legyen. Ilyenkor sokan elektromos fűtőtesteket, hősugárzókat hívnak segítségül, ezek azonban rengeteg áramot fogyasztanak, ráadásul elaludni sem ajánlatos üzemeltetésük közben, ugyanis tűzveszélyesek.
   Ha úgy érezzük, radiátorunk nem képes befűteni az egész szobát, érdemes lehet felülvizsgálni a berendezést és bizonyos szokásainkat. Akár egy nagyobb bútor, a fűtőtestet eltakaró, földig érő, vastag sötétítőfüggöny, de még a vizes törölköző, amelyet a radiátoron szárítunk, korlátozza a meleg áramlását.
   Sokaknál okoz gondot a huzat is, a régi ablakok és ajtók könnyen beengedhetik a hideget. Ezek cseréje meglehetősen költséges ezért néhány esetben egy egyszerű huzatfogó párna is elég lehet, de még jobb, ha gondoskodunk a megfelelő szigetelésről. Erre jó megoldás lehet a D profil nevű szigetelőcsík, amelyet az ablakkeret belső felére könnyen felragaszthatunk. További jó tanács, hogy ha van olyan helyiség, amelyet nem használunk, ezért nem is fűtjük, annak mindenképp csukjuk be az ajtaját. Ha pedig van az ablakainkon redőny vagy sötétítő függöny, azokkal szintén jól védekezhetünk a hideg beszökése ellen, főleg éjszaka – olvasható a Tőzsdefórum.hu megtakarítási tanácsaiban.