Oldalletöltések száma: 6664947
2018. június 21. csütörtök 16:21,
Alajos és Leila napja van.

Számos mai munkakör már nem is létezik majd tíz év múlva

munka a jovoban wtfeconomy comCseppet sincs könnyű helyzetben az a fiatal (ahogy a szülei sem), akinek arról kell döntenie, hogy milyen szakmát tanuljon. Oly gyors a változás a munka világában, hogy nehéz megmondani, milyen szakmák léteznek majd akár csak egy évtized múlva is, vagy mely munkákat vesznek át tőlünk a robotok.

   A munkaerőpiac átalakulásával a jövő generációknak a maitól gyökeresen eltérő készségekre és képességekre lehet szükségük a sikeres karrierhez – derül ki a Futureal-csoport és a TEDxDanubia közös rendezvényén végzett felmérésből. Minderről a Világgazdaság írt.

   A gazdasági portál írásában olvasható, hogy a digitalizáció eredményeként az elkövetkező tíz évben akár több munkakör is megszűnhet a technológiai fejlődés miatt. Ez leginkább az üzemi dolgozókat, a kézbesítőket és az ügyfélszolgálati munkatársakat érintheti – derül ki a Futureal-csoport és a TEDxDanubia új szalonsorozatán résztvevő közel 100 informatikai, telekommunikációs, logisztikai, valamint építőipari szakember és döntéshozó körében végzett felméréséből.
   A jövő munkaerőpiacát azonban nemcsak a megszűnő régi, illetve a ma még nem is ismert új munkakörök határozzák majd meg, egy évtized múlva várhatóan a maitól teljesen eltérő készségekre és képességekre lesz szükség a sikeres karrier felépítéséhez. A felmérés kérdéseire válaszolók a jövőben leginkább fontos készségeknek az érzelmi intelligenciát, a tanulékonyságot, a kreativitást és a nyitott gondolkodást tartják, míg véleményük szerint a mai gyermekek számára a személyes kapcsolatteremtés, a koncentráció és a munka-magánélet egyensúlyának megtartása jelenti majd a legnagyobb kihívást életük során.
   Az okos készülékek használatát, az eseményen a felmérésre válaszolók többsége szerint 5 és 7 éves kor között érdemes megtanulnia a jövő felhasználóinak. Számukra várhatóan az irodán belüli kikapcsolódási lehetőségek, az informális közösségi terek és a home office (otthoni munkavégzés) adja majd meg a hatékony munkavégzéshez szükséges környezetet.
   Okos eszközzel már ma is nagyon sokan rendelkeznek, a válaszadók 65 százaléka ráadásul kettő vagy több darabbal is. Az életet megkönnyítő készülékek ugyanakkor ma még sok esetben negatívan hatnak a magánéletre. A kutatásban megkérdezettek több mint fele szerint legalábbis a munka és a szabadidő ma még nagymértékben vagy teljesen összemosódik. Utóbbit a válaszadók 58 százaléka részben vagy nagyon zavarónak is találja – derül ki a Vg.hu írásából.