Oldalletöltések száma: 6664948
2018. június 21. csütörtök 16:21,
Alajos és Leila napja van.

Nem mindegy, hogy hol tartja a család a gyógyszereit

gyogyszeres fiok 001Egy rendezett háztartásban megfelelő helye van a ruháknak, cipőknek, edényeknek, élelmiszereknek, iratoknak és mindennek, amelyek hozzátartoznak a család életéhez. Természetesen a gyógyszereknek is.

   A gyógyszerek tárolására rendszeresített fiók, vagy kis szekrény a legtöbb háztartásban a fürdőszobában vagy a konyhában kap helyet, miközben éppen ezek a helyiségek a legalkalmatlanabbak e célra – írta a Femina.hu.

   Ahogy a portál írásában olvasható, a két helyiség a magas páratartalom és a fürdés, fűtés, sütés-főzés és mosogatás közben előálló magasabb hőmérséklet miatt nem megfelelő hely. Mindez nemcsak a gyógyszer lejárati idejét hozza előbbre, de a hatóanyag-tartalmat is lényeges mértékben károsíthatja.
   Egy, az amerikai Purdue Egyetemen végzett kísérlet során az élelmiszer-tudománnyal foglalkozó kutatók arra jöttek rá, hogy a konyhai, fürdőszobai tárolással járó magas páratartalom nagymértékben csökkentheti a vitaminok és más étrend-kiegészítők hatékonyságát. Ez ellen pedig az sem nyújt védelmet, ha jól záródó tégelyekben, üvegcsékben tárolják őket. Az erről szóló tanulmányt a Journal of Agricultural and Food Chemistry tette közzé.
   Ebből kiderül, hogy a kísérlet során többek között különféle C-vitamin-készítmények mintáit tették ki magas páratartalomnak, eredményeik pedig azt mutatták, hogy egyes mintáknál ez teljes mértékben károsította a vitamint, hatástalanná téve azt. Különösen a kristályos alapanyaggal bíró vitaminok, mint például a C-, és B-vitamin vannak veszélyben, ezek esetében már akkor is felléphet oldódás, ha épp csak egyszer kinyitják a dobozuk fedelét. Ha csökken a hőmérséklet és a pártartalom, a vitaminkészítmények visszakaphatják eredeti állagukat, a kémiai instabilitás azonban már visszafordíthatatlan.
   A kutatók azt javasolják, hogy ne alkalmazzuk a vitamint, amennyiben a doboza belső falán pára és vízcseppek jelentek meg, ha a tabletták felszíne ragacsossá vagy nyúlóssá vált, és intő jel lehet az is, ha barnás foltok jelentek meg rajta. Bár mindez nem jelenti, hogy a készítmény feltétlenül veszélyes lenne, a beszedése felesleges, hiszen nincs meg benne az ígért hatóanyag-tartalom.
   A C-vitamin esetében a rossz környezetben való tárolás következtében már egy hét is elég lehet ahhoz, hogy használhatatlanná váljon. Aki szeretné mindezt elkerülni, mindig tárolja a vitaminokat, étrend-kiegészítőket, gyógyszereket a betegtájékoztatóban előírtak szerint, az pedig általában száraz, hűvös helyet jelent – olvasható a Femina.hu írásában.