Oldalletöltések száma: 6153831
2018. március 18. vasárnap 06:44,
Sándor és Ede napja van.

Kedvenc italukkal fogyasztjuk az ólmot és kadmiumot

poharak festett mountainlake orgAzt már eddig is tudtuk, hogy a tapadásmentes edényünkről lekopó teflon, bizonyos műanyag palackok, az ólomkristály poharak tartalmaznak egészségre káros anyagokat, de az csak most derült ki, hogy kedvenc sörös korsónk, vagy boros poharunk is mérgezhet minket.

   A Plymouth Egyetem tudósai 197 vizsgálatot hajtottak végre, 72 új vagy régebbi, iváshoz használt terméken, köztük sörös és boros poharakon és üveg palackokon – írta az Arsratio.hu a Sciencedirect.com cikke nyomán.

   A kutatók 139 esetben találtak ólmot és 134 esetben kadmiumot az üvegek felületén néhány esetben pedig a karimájukon is, mindezt úgy, hogy az ólom mennyisége több esetben ezerszer akkora volt, mint a határérték.
   A tesztek azt is megmutatták, hogy az üvegpoharak festéke a hosszú használat alatt fokozatosan leválik, így a használatuk során rendszeresen bekerül a szervezetbe.
   Az új kutatás legutóbbi szakasza egy hétköznapi méreganyag forrásokat felderítő kutatás sorozatnak része, amelynek korábbi tanulmánya a játszótereknél használt festékek lehetséges veszélyességére hívta fel a figyelmet.
   A tanulmány arról számolt be, hogy a festékanyagok veszélybe sodorhatják a gyerekek egészségét, akik megehetik a játékok letöredező festékét. Andrew Turner, a tanulmányok vezetője szerint az anyagoknak az ilyen nagy mennyiségű hosszú távon történő bevitelének valódi veszélyei vannak az egészségre, így ez egy egyértelmű probléma, amire a nemzetközi üvegiparnak gyorsan kell reagálnia.
   A kutatók röntgen fluoreszcens spektrometria (XRF) módszerekkel vizsgálták az üvegeket, amiknek több mint 70%-a (52 a 72-ből) pozitív volt ólomra, a fém minden színű festékben megtalálható volt. Ehhez hasonlóan 51 üveg tesztje pozitív volt kadmiumra és a legmagasabb mennyiségeket a vörös zománccal ellátott tégelyeknél mérték – derül ki a Sciencedirect.com írásából.