Oldalletöltések száma: 6153830
2018. március 18. vasárnap 06:44,
Sándor és Ede napja van.

Hamarosan köd előttünk, köd utánunk

vezetes kodAz őszi, téli autózásnak megvan a maga szépsége, de még inkább a veszélye. Ilyenkor ugyanis hamar sötétedik, párás, nyirkos a levegő, esőáztatta, havas, vagy jeges az út, és ha egyik sincs, még lehet köd. A nagy ködben vezetés maga a rémálom.

   A rendőrség tanácsai szerint köd esetén ajánlatos lassabban haladni, nagyobb követési távolságot tartani, tartózkodni az előzéstől, használni a ködfényszórót és a mellőzni a távolsági fényszórókat. Minderről a Police.hu tájékoztatta az autósokat.

   Az elkövetkezendő időszakban rendszeresen kell számítanunk hidegfrontokra. Fontos tudni, hogy hidegfront esetén tompulnak a reflexek, ezért ilyenkor jellemzően magas a figyelmetlenség miatt bekövetkezett balesetek száma. Érdemes azt is megjegyezni, ahogy korosodik egy ember úgy lesz egyre érzékenyebben a frontokra, az időjárás-változásokra.
   A köd a hűvös, de még nem kemény fagyos időszakok jellemzője. Legfőbb veszélye, hogy jelentősen akadályozza, szélsőséges esetben akár el is lehetetleníti a közúti közlekedést. Nem csak a láthatóságot korlátozza, hanem egyéb veszélyeket is rejt. Mindezekre tekintettel a ködben történő biztonságos járművezetés speciális felkészültséget igényel.
   A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, s a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok, veszélyforrások jelennek meg előtte, különösen éjjel. Lakott területen belül valamivel könnyebb a helyzet, mert a közvilágítás fénye részben áttöri a ködöt, de a sűrűbben haladó járművek által keltett légmozgás és egyéb körülmények miatt is lényegesen jobb a láthatóság.
   A legfontosabb szabály, hogy ködös útszakaszokon óvakodjunk az eltúlzott sebességtől, gyakran még a megengedett sebesség felső határa, annak közelsége is eltúlzott lehet. Nagyon fontos továbbá a követési távolság növelése. A szakértők azt tanácsolják, hogy a minimális követési távolság legalább akkora legyen, mint amit az adott sebességgel haladva járművünk két másodperc alatt megtesz.
   Ködben nem ajánlatos előzni. Érdemes felvenni a sorban haladók tempóját, megfelelő követési távolságot tartva. Ilyenkor a tömeges ráfutásos ütközések veszélye igen magas. Használni kell viszonta ködfényszórót. Ha nincs ilyen a járművön, akkor a tompított fényszórót kell bekapcsolni. Az országúti fényszóró használata viszont kerülendő, mert az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez.
   Vezetés közben számítani kell az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, ezek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik. Akinek ki kell szállnia a járműből, lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vegye fel a fényvisszaverő mellényt, ez az észlelhetőségét, biztonságát többszörösére növeli – írta a Police.hu.