Oldalletöltések száma: 6153742
2018. március 18. vasárnap 06:31,
Sándor és Ede napja van.

Úgy tűnik, még nagyon sokáig szükségünk lesz olajra

olajfurotoronyA világ fejlett szolgáltatásokkal rendelkező országaiban szépen sokasodnak az elektromos autók, és a szakemberek már a fosszilis energiahordozók végét jósolják. Ugyanakkor nem csökken az olajszármazékokkal hajtott autók gyártásának üteme sem, benzin és dízelautók tízmilliói járják az utakat.

   Nemhogy nem fogy el az olaj, de a fogyasztás sem csökken, hiába folytatódik a megújuló energiák térnyerése. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy 2040-ig folyamatosan egyre több olajat fogunk használni a világgazdaság működtetésére – olvasható a Reuters híre nyomán a Piacésprofit.hu oldalon.

   Az elmúlt évtizedekben a kőolajjal kapcsolatos szakirodalom visszatérő témája volt, hogy a kitermelhető kőolajtartalékok fogyatkoznak, közben pedig a fogyasztás nő. Az olajipari vállalatok ezért a ’90-es években komolyan átgondolták, hogyan tudnák alaptevékenységükbe bevonni a megújuló energiákat egy fenntartható, hosszútávú üzleti stratégia részeként.
   A ’90-es évek végén a British Petroleum (BP), elhatározta, hogy 8 milliárdot öl a megújuló energiával foglalkozó üzletágába. A manővernek a Beyond Petroleum (Az olajon túl) jelszót adták, amely rövidítve szintén BP. A vállalat Ausztráliában, Spanyolországban és az USA-ban rakott fel napkollektorokat, az Egyesült Államokban és Hollandiában épített szélkerékfarmokat.
   A Reuters cikke szerint a cég ma inkább a Back to Petroleum, (vissza az olajhoz) nevet viselhetné, mert nagyjából kivonult a megújulók piacáról. 2011-ben becsukta szolárpaneles cégét.
   A hírügynökség számos olajipari menedzsert megszólaltatott, s a beszélgetésekből kiderült, hogy a megújulók már egyáltalán nem képeznek előnyt számukra. Az olajcégek 100 milliárdot költenek fejlesztésekre, ennek csak 3 százalékát fordítják a megújulókra.
   Míg a kormányok és a társadalmi szervezetek azt jósolják, hogy az olaj iránti igény egy generáción belül csökkenni fog, az olajipar szereplői egyáltalán nem osztják ezt a vélekedést.
   A BP becslése szerint az olajfogyasztásnak csak a 20 százalékáért felel a személygépkocsik meghajtása. Tehát ha az elektromos autók el is terjednek, a világ olajigényén igazán számottevően nem fognak változtatni. Az olajvállalatok arra számítanak, hogy a légiközlekedés, a vasút és a közúti teherszállítmányozás továbbra is nagy felvevőpiac marad a fosszilis üzemanyagok számára – derül ki a Reuters összeállításából.