Oldalletöltések száma: 6153741
2018. március 18. vasárnap 06:31,
Sándor és Ede napja van.

Az arab világnak nem kellenek a háborús menekültek

menekultek independent co ukA menekült-, vagy közkedveltebben migránsválság megosztja az Európai Unió tagállamait, míg a nyugati országok sok menekültet fogadnak be, addig a keletiek alig-alig. Viszont kiválóan lehet politikai babérokat, népszerűséget szerezni a menekültekkel szembeni kemény fellépéssel.

   Fel is merül a kérdés, vajon miért indulnak életveszélyt, mindenféle viszontagságot vállalva a menekülők Európába és miért nem mennek a hazájukhoz közelebb eső, vagy a gazdag Perzsa-öböl menti arab országokba? A kérdést az Euronews.com válaszolta meg.

   Valójában mennek oda is – olvasható a hírportál írásában. A legfrissebb adatok szerint 3,8 millió szíriai menekült tartózkodik a hozzájuk közelebb eső öt országban, Libanonban, Jordániában, Törökországban, Irakban és Egyiptomban.
   A hozzávetőleg 22 milliós Szíriában, ahol az elmúlt években nagyjából 200 ezer embert öltek meg és több mint tíz millió ember hagyta el lakhelyét ideiglenesen vagy örökre, a mai napig 10,8 millióan élnek a háború árnyékában, sürgős humanitárius segítségre szorulva.
   A szíriaiak vízum nélkül nem léphetnek be egyetlen arab ország területére sem, kivéve Algériát, Mauritániát, Szudánt és a szintén háború sújtotta Jement, vagyis turistavízum, illetve munkavállalási vízum nélkül nem mehetnek az öböl-menti országokba.
   Turistavízumot vagy munkavállalási vízumot kérelmezhetnek ugyan, de az eljárás sokba kerül. Egy 30 napos turistavízum például az Egyesült Arab Emirátusokba minimum 20.000 Ft/fő, és maximum még 30 napra lehet meghosszabbítani. Egy kétéves munkavállalási vízum 620.000 Ft/fő, és csak a munkáltató, az úgynevezett szponzor közbenjárására adják ki. Katarban, Szaúd-Arábiában a helyzet és az árak hasonlóak. Ráadásul íratlan szabály, hogy a legtöbb ilyen ország bizonyos országokból érkezőknek nem ad ki vízumot.
   Ezeken túl a menekülőknek maguknak kell állniuk az odajutásuk költségeit, illetve az ott-tartózkodásukért is fizetniük kell, ami a fenti országok mindegyikében hatalmas összegekbe kerül.
   A felsoroltaknál is nagyobb akadály, hogy ha még van is rá pénzük, a legtöbb szíriai menekültnek nem adnak vízumot az arab országokba. Vagyis, bár elméletben volna rá lehetőségük, a szíriai menekültek többsége a gyakorlatban soha sem kifizetni, sem megkapni nem fog ilyen vízumot. Munkaerő tekintetében ugyanis a legtöbb öböl-menti ország olcsó és szakképzetlen munkaerőt a dél-kelet-ázsiai országokból vagy Indiából toboroz. Ezek az emberek gazdasági migránsként élnek Kuvaitban, Katarban vagy épp az Egyesült Arab Emirátusokban, általában család nélkül, tömegszállásokon.
   Az általában nem helyi, de arab származású lakosok is legfeljebb középvezetői állásokat kaphatnak, Kuvaitban és Szaúd-Arábiában pedig egyenesen arra törekszenek, hogy csak helyi emberekkel töltsék be az állásokat. Azoknak, akik nem ezekben az államokban születtek, rendkívül nehéz dolguk van, ha stabil életvitelt akarnak felépíteni ott, az állampolgárság elnyerése pedig szinte a lehetetlennel határos – írta az Euronews.com.