Oldalletöltések száma: 6154201
2018. március 18. vasárnap 08:46,
Sándor és Ede napja van.

A különleges anyag az emberi testből nyer elektromos energiát

pacemaker cardiospecialists orgAlig van már olyan eszközünk, amely ne igényelne energiát. Ahogy a világ népessége nő és modernizálódik, vagyis mind többen használnak elektronikus eszközöket, úgy növekszik az energiaigény is. A legjobb az lenne, ha mozgás közben mi magunk állítanánk elé a szükséges áramot.

   Az Empa kutatói egy rugalmas anyagot hoztak létre, amely nyomás hatására elektromosságot termel. A jövőben az anyagot érzékelőkben, a ruhákba varrva, vagy éppen az emberi testbe építve használhatják majd pacemakerek ellátására – írta a Pubs.rsc.org cikke alapján az Arsratio.hu.

   Az új anyag egy vékony, szerves, rugalmas film, amely elektromosságot fejleszt, amikor kinyújtják vagy összenyomják. Ezt a filmet rengeteg különböző területen használhatják majd fel.
   A piezoelektromos (egyes kristályokban nyomás hatására a kristály ellentétes felületein feszültségkülönbség alakul ki) hatásnak köszönhető a különleges gumi képes a mechanikus mozgást elektromos töltéssé alakítani. Az áramtermelés mögötti trükk a belső polarizáció, amely megváltozik, amikor a filmet mechanikus hatás éri.
   Hosszú ideig úgy gondolták, hogy a piezoelektromos hatás csak kristályoknál jelenik meg, azonban az új kutatást végző csapatnak sikerül elkészíteniük egy rugalmas anyagot, amely rendelkezik piezoelektromos tulajdonságokkal.
   Annak érdekében, hogy piezoelektromos anyag jöjjön létre a kutatóknak egy erős mágneses tér segítségével belső polarizációt kell létrehozniuk. Hogy ezt elérjék, a filmet addig hevítik, amíg a nanorészecskék eredetileg üvegre emlékeztető felépítése üveges viszkózus rugalmas anyaggá nem olvad. Ezek a körülmények alatt a polarizált részecskék a mágneses mező hatására irányt váltanak és az így elért irányt idővel rögzítik az anyag szobahőmérsékletre történő lehűtésekor.
   A rugalmas piezoelektromos filmnek rengeteg felhasználási területe lehet, például a technika ruhákba is bekerülhet, hogy monitorozza a viselője aktivitását vagy éppen a mozgása segítségével töltse annak elektromos eszközeit. Az anyag valószínűleg még arra is használható lesz, hogy energiát nyerjen ki az emberi testből. Ezzel a megoldással a pacemakerek külső beavatkozás nélkül is tölthetővé válhatnak – írta a Pubs.rsc.org.