Oldalletöltések száma: 6153808
2018. március 18. vasárnap 06:40,
Sándor és Ede napja van.

Nehéz lesz így nyugati béreket fizetni

ado 3Vannak olyan szakértői vélemények, hogy a közeljövőben a munkaerőhiány miatt jelentősen nőni fognak a hazai bérek és ez hazacsábíthatja majd a nyugaton dolgozók jelentős részét. Persze csak akkor, ha ott nem tesznek még rá a mostani bérekre. De vajon miért alacsonyabb a magyar bér a nyugatinál?

   A jövő évi adóváltozások ellenére régiós összehasonlításban még mindig magasak Magyarországon a béreket terhelő adók és járulékok. A Mazars adótanácsadó adóigazgatója által a társaság keddi budapesti sajtóbeszélgetésén elmondottakat az MTI híre nyomán az Inforádió.hu írta meg.

   H. Nagy Dániel az Országgyűlés által elfogadott adótörvényeket ismertetve kiemelte, hogy folytatódik a szociális hozzájárulási adó csökkentése, a közteher a korábban tervezett 20 helyett 19,5 százalék lesz 2018-ban a munkáltatók számára. Ugyanakkor ezzel ellentétes irányba hat a minimálbér, illetve a garantált bérminimum jelentős emelése, illetve a munkáltatóknak továbbra is számolniuk kell a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulással.
   Példaként hozta fel, hogy számításaik szerint jövőre nettó 100 ezer forint munkabér a munkáltatónak 182 ezer forintba kerül, így a szakértő indokoltnak tartja a munkáltatói terhek további csökkentését.
   A szociális hozzájárulási adó csökkentésével a százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) is azonos módon mérséklődik. Az eho változása kihat az egyes cafeteria juttatások után fizetendő közterhekre is, így az adóterhelés 43,66 helyett 40,71 százalék lesz.
   Az adóigazgató a legfontosabb jövő évi változások között említette, hogy 2018-tól megszűnik a munkáltatói adó-megállapítás lehetősége, a munkáltatók már a 2017. évre sem készíthetik el dolgozóik adóelszámolását. Újdonság, hogy az adóhatóság a mezőgazdasági őstermelők, az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek számára is készít majd bevallási tervezetet – derül ki az Inforádió.hu írásából.