Szuper katalizátorral menthetik meg a tudósok a világunkat

klimavaltozas zeenews india comBár az Egyesült Államok elnöke – és sok követője – váltig állítja, hogy a klímaváltozás csak mesebeszéd és az emberi tevékenységnek nincs köze a Föld folyamatos felmelegedéséhez, attól, hogy nagyhatalmú vezető lett, még nincs igaza. Ha a világ nem tesz komoly lépéseket, rákként fogunk megfőni.

   A Surrey-i Egyetem munkatársai költséghatékony eszközt fejlesztettek ki, amelynek segítségével újrahasznosíthatják az üvegházhatásért leginkább felelős két gázt – írta a Science Daily cikke alapján a National Geographic.

   A nikkel alapú, ónnal és cériummal megerősített katalizátor olyan gázt hoz létre a szén-dioxidból és metánból, amely üzemanyaggá, és más vegyületté alakítható. Bár a szén-dioxid megkötésére már léteznek technikák, ezek a módszerek általában költségesek, ráadásul csak bizonyos körülmények közt hatékonyak. A szakértők bíznak benne, hogy új katalizátorukkal egyszerűbbé és olcsóbbá válhat a gáz kivonása a légkörből.
   A fejlesztésen dolgozó csapat egyik tagja, Tomas R. Reina elmondta, klímakutatóként mind azon dolgoznak, hogy visszafordítsák az atmoszférában található káros gázok hatásait. Az új technológiával egyrészt kiiktathatják a veszélyes anyagokat, másrészt újrahasznosíthatják azokat. A módszer előnye, hogy azt a szegényebb országokban is alkalmazhatják.
   A Surrey-i Egyetem vegyészmérnöki tanszékének vezetője, Harvey Arellano-Garcia hozzátette: fejlesztésük a hagyományos szénbefogó technikák alternatívájává válhat. A kutatók jelenleg a megfelelő ipari partnereket keresik, akik átveszik a technológiát, és világot megváltoztató folyamat részeként alkalmazzák – derül ki a Sciencedaily.com cikkéből.