Oldalletöltések száma: 6500641
2018. május 26. szombat 02:14,
Fülöp és Evelin napja van.

Idén is serényen etetjük a kukákat

elelmiszer pazarlasKözismert tény, hogy míg a világ egyik felén emberek tízmilliói éheznek, addig a másik, szerencsésebb felén könnyű kézzel dobják szemétbe a sokszor még fogyasztható élelmiszerek tömegét. Szerencsénk van, mert az élelmiszer-hulladék termelői közé tartozunk, de azért erre büszkék nem lehetünk.

   Ahogy arról korábban a Vé is beszámolt, hazánk átlagos szemetelő az unión belül. Magyarországon évente 1,8 millió tonna, ebből 400 ezer tonna lakossági élelmiszer-hulladék keletkezik, ez fejenként mintegy 68 kilogramm kidobott, elpazarolt élelmiszert jelent.

   Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatójában olvasható, hogy globális szinten az előállított élelmiszerek majdnem egyharmada, mintegy 1,3 milliárd tonna veszendőbe megy. Az élelmiszerveszteség évente nagyjából 990 milliárd dollárjába kerül a világgazdaságnak. E mennyiség megtermelésére fordítják világszinten a mezőgazdaságban felhasznált összes víz egynegyedét, és ez a mezőgazdasági termelés az üvegházhatású gázok 8 százalékának kibocsátásáért felelős.
   Az FM szerint egy hatékony belföldi kampány 1-2 év alatt akár 8 százalékkal is mérsékelheti a kidobott élelmiszer mennyiségét Magyarországon. Számításaik szerint az ország 15 milliárd forintot, míg egy átlagos magyar család 50 ezer forintot takaríthatna meg a feleslegesen vásárolt élelmiszereken.
   Az élelmiszerpazarlás és -veszteség csökkentéséért az FM a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel 2014-ben fórumot kezdeményezett, amely egyebek között a szabályozási környezet felmérését és a tapasztalat-, illetve tudáscserét szolgálja. A kezdeményezéshez csatlakozott szervezetek 2016-ban összesen 5000 tonna élelmiszert mentettek meg a kidobástól.
   Magyarországon a kiskereskedelmi láncok többsége együttműködik a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel. Az egyesület az MTI megkeresésére közölte: az általuk megmentett élelmiszerfelesleg mennyisége az idei év első 9 hónapjában 6200 tonna volt, értéke mintegy 3,4 milliárd forint. Az áruházakból ugyanebben az időszakban 5600 tonna, 2,7 milliárd forint értékű élelmiszer származott. Az egyesület 4 áruházlánccal – az Aldival, az Auchannal, a Metróval és a Tescóval – működik együtt az áruházi élelmiszermentésben – írta az MTI.