Oldalletöltések száma: 6492642
2018. május 24. csütörtök 11:48,
Eszter és Eliza napja van.

Kiadásaink ötöde rezsire megy, de ezzel nem is vagyunk rosszak az unióban

rezsicsikkenesSokszor panaszkodunk, hogy nagyon magas a háztartásunk rezsije, csak úgy folyik el a sok pénz a kötelező befizetésekkel és alig marad másra, pedig mint kiderült, meglehetősen sokat költünk olyan dolgokra, amelyekkel akár takarékoskodhatnánk is, bár azzal meg romlana az életminőségünk.

   A magyar háztartások európai összehasonlításban nagyon sokat költenek kommunikációra, a háztartások fogyasztási összkiadásainak 3,8 százaléka erre megy el, derül ki ez Eurostat statisztikájából. A Zoom.hu számolt be minderről.

   Ennél többet csak a bolgár és a görög háztartások költenek erre, kiadásaik 4,8 és 4,4 százalékát. A lista végén a luxemburgi, az osztrák és a brit háztartások állnak kiadásaik 1,6, 1,8 és 2 százalékával.
   A magyar háztartások Európában az alkoholos italokra és dohánytermékekre fordított kiadásaikkal is éllovasok. Ilyen termékekre az összkiadások 7,6 százaléka megy el, ezzel Magyarország az ötödik a rangsorban. Az élen az észtek, a luxemburgiak és a csehek állnak 8,5 és 8,4 százalékkal. A portugál, a német és a holland háztartások kiadásaik mindössze 3,1 és 3,2 százalékát költik káros szenvedélyeikre.
   Arányaiban szintén sokat költenek a magyarok gépjárművük fenntartására és üzemanyagra, az ezekre fordított pénz egy átlagos háztartásban a kiadások 7,6 százalékát teszi ki, ez pedig Európában az ötödik legmagasabb érték. Szlovéniában és Litvániában sokkal rosszabb a helyzet, azokban az országokban a háztartások kiadásainak több mint 10 százalékát viszik el az autók, a másik véglet Szlovákia, Csehország és Írország, ahol kevesebb, mint 5 százalékát.
   Tömegközlekedésre ugyanakkor nem fordítanak különösebben sokat a magyarok, mindössze a háztartások összkiadásainak 1,8 százalékát, ami az országok rangsorában az alsó harmad elejére elég. Görögországban a kiadások 5,6 százaléka tömegközlekedésre megy el, Bulgáriában 4,7 százaléka, az Egyesült Királyságban a 4 százaléka. Belgiumban, Luxemburgban és Szlovéniában viszont kiadásaiknak csak 1,1 és 0,8 százalékát költik tömegközlekedésre.
   Ruházkodásra a magyar háztartások kiadásaik 3,6 százalékát fordítják, ami nagyon kevés, ennél kevesebbet csak a csehek, az izlandiak és a bolgárok költenek erre. A rezsiköltségek (beleértve a karbantartást) a magyar háztartások kiadásainak közel 20 százalékát teszik ki, ez soknak tűnhet, de európai viszonylatban nézve egyáltalán nem kiugró eredmény, Magyarország ezzel hátulról a hatodik, az uniós átlag alatt.
   Az élen a dánok állnak, az ő kiadásaiknak majdnem harmadát elviszi a lakhatás, de a finnek, a britek, a franciák, a svédek, sőt még a csehek (25,6 százalék) sincsenek sokkal jobb helyzetben – írat a Zoom.hu.