Oldalletöltések száma: 6492572
2018. május 24. csütörtök 11:35,
Eszter és Eliza napja van.

Másfél évtizedet segíthet túlélni nyugdíjasként a havi húszezres megtakarítás

nyugdij grantis huNaponta lehet olvasni a leendő nyugdíjasok sorsával, lehetséges nyugdíjával foglalkozó írásokat, amelyek egyben biztosan megegyeznek, mégpedig abban, hogy a kormánynak cselekednie kellene, mert a jelenlegi rendszer legfeljebb 15 évig tartható fenn. Persze még itt van az öngondoskodás lehetősége is.

   Az átlagbérből élőknek megoldás lehet a havi 20 ezres megtakarítás, de egy jól kereső vállalkozónak kevés lesz ahhoz, hogy nyugdíjasként is megőrizze a jelenlegi életszínvonalát – írta a Hvg.hu.

   Sipos Csaba, a Nyugdijbiztositas.com vezető pénzügyi tervezője szerint az sem mindegy, hogy ki mit hoz ki a havi 20 ezer forintjából. Nagyjából 160 megtakarítási termék érhető el Magyarországon, abból 60-65 nyugdíjbiztosítás, és ezek közel sem egyforma konstrukciókat takarnak. Húszéves távon például 4-5 millió forint különbség is lehet a lejárati összegekben az egyes megoldási lehetőségek között.
   A Nyugdíjbiztosítás.com saját fejlesztésű ajánlat-összehasonlító kalkulátora segít megmutatni a különbségeket. A kalkulátor szerint, ha egy átlagos megtakarító, aki 44 éves, és havi 20 000 forintot tesz félre, akkor a lejárati összeg mai értéken 8,3 millió és 12,5 millió forint közötti összegre számíthat, vagyis 4,2 millió forintos különbségről van szó. Ez a nyugdíjaskor betöltése után 15 éven keresztül havi 62 ezer vagy havi 87 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést jelent az állami nyugdíj mellett,    ami pedig jelentős különbözet. Éppen ezért a megfelelő ajánlat elfogadása előtt alapos mérlegelésre van szükség, mert egy rossz döntésnek komoly anyagi vonzatai lehetnek.
   Az öregségi nyugdíjak a megyei átlagbérek 58-80 százalékát érik csak el jelenleg, és ez az arány várhatóan romlani fog, ezért az öngondoskodásra égető szükség lesz rövid időn belül. De ezzel egyre többen tisztában vannak – írta a Hvg.hu.