Oldalletöltések száma: 6492568
2018. május 24. csütörtök 11:34,
Eszter és Eliza napja van.

Csábító ajánlat egy kihalófélben lévő falutól

albinen 1815 chÚgy tűnik a falvak elnéptelenedése, az elvándorlás nem csak hazánkra jellemző, az igen gazdag Svájc is hasonló gondokkal küzd. Most olyan lehetőséget kínálnak az egyik település megmaradása érdekében, amely talán a kalandvágyó magyarokat is érdekelheti.

   60 ezer eurót fizetne egy svájci falu azoknak, akik odaköltöznének. A több, mint 18 és fél millió forintnyi összeget akkor kapják meg az új lakók, ha elkötelezik magukat, hogy legalább 10 évig ott maradnak – írta az Euronews.com.

   Az apró svájci falucska, Albinen, a valais-i kommunben fekvő, festői kilátással megáldott település lassan a kihalás szélére sodródik, ha sürgősen nem tesznek valamit ez ellen. Jelenleg 240-en élnek a faluban, ez a szám azonban folyamatosan csökken. Csak tavaly három család költözött el, ez nyolc gyerekkel csökkentette a helyi közösséget, emiatt a helyi iskolát már be is kellett zárni. A házak közül sokat csak nyaralóként használnak, vagyis az év nagy részében üresen állnak.
   A Leukerbad-tól és a Loèche-les-Bains termálfürdőtől alig 6 km-re fekvő település lakói ezért úgy döntöttek, olyan ajánlattal állnak elő, amely új életet lehelhet a faluba. Minden odaköltöző családnak pénzt adnak, felnőttenként 25 ezer svájci frankot, vagyis 6,7 millió forintot és minden gyereknek 10 ezer frankot, vagyis 2,6 millió forintot. Ez egy négytagú családra vetítve összesen 60 ezer euró, mintegy 18,7 millió forint.
   A nagy összegért cserébe meg kell felelni a falusiak által állított néhány feltételnek is. A jelentkezők nem lehetnek 45 évesnél idősebbek, és minimum 10 évig kell a faluban maradniuk. Az ingatlant, melyben életvitelszerűen kell élniük, építhetik vagy vásárolhatják, de mindkét esetben minimum 200 ezer frankba kell kerülnie.
   A terv mögött a falu egy emberként sorakozott fel, és meg vannak győződve róla, hogy ötletük megvalósítható és finanszírozható is, sőt, igazán jó befektetés Albinen jövőjének szempontjából. A kérdésben petíciót indítottak, melyet a lakosok majdnem fele írt alá, és november 30-án szavazással döntik el, hogy végre is hajtják-e.
   Aki él a lehetőséggel, bámulatos panorámát és harapnivaló hegyi levegőt kap az 1300 méteres magasságban lévő falucskában. Levegővel azonban nem lehet jóllakni, és bár a faluban korlátozottak a munkalehetőségek, a helyiek hangsúlyozzák, hogy a szomszédos Viege és Sion városaiban, amelyek csupán rövid autóútra fekszenek, nem ilyen rossz a helyzet – mint mondják, Bern is csupán két óra vonattal, Genf pedig nem több, mint 3 óra autóval.
   Albinen egyébként nem az egyetlen svájci falucska, amely pénzzel küzd a kihalás ellen, a még náluk is kisebb Corippo – amelynek össznépessége 13 fő – nemrég jelentette be, hogy óriási hotellé alakítják falujukat, elkerülve ezzel, hogy végképp megszűnjön létezni – írta az Euronews.com.