Oldalletöltések száma: 6492578
2018. május 24. csütörtök 11:36,
Eszter és Eliza napja van.

Aki nem akar elfagyott vízórát, szigeteljen

vizora fagyott delmagyar huNagyon sok családi ház, vagy nyaraló tulajdonosa figyelmetlenségből, esetleg lustaságból hagyja elfagyni a vízmérőóráját, ezzel pedig magának jelentős kárt, másoknak meg sok munkát okoz. A szolgáltató ezúttal is felhívta a figyelmet a teendőkre.

   Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) a honlapján tájékoztatja a szolgáltatását igénybe vevőket a téli teendőkről annak érdekében, hogy a vízzel együtt nehogy az előfizetők pénze is elfolyjon a szétfagyott vízmérőóráknál.

   Egy idevonatkozó kormányrendelet értelmében az elfagyást megelőző intézkedések elmulasztásából adódó költségek, mint a vízmérő javítása, pótlása, szerelése, hitelesítése a felhasználót terhelik. A károk, a szolgáltatás helyreállítását és az elfolyt vízmennyiséget tekintve több tízezer, akár több százezer forintos nagyságrendűek is lehetnek.
   A károkat néhány egyszerű lépéssel megelőzhetik a fogyasztók. A cég azt javasolja, hogy a vízmérőakna belső felületét megfelelő szigeteléssel lássák el az ingatlantulajdonosok. A szigetelés elhelyezése az akna mennyezetére, fedlapjára és az oldalfalakra is javasolt, az aljzatot azonban szabadon kell hagyni. A szigetelőanyagként jó hungarocell, vagy más hasonlóan szigetelő műanyag, ugyanakkor a rongy, vagy a papír nem megfelelő erre a célra.
   Ugyancsak nem árt, ha az ingatlan tulajdonosa figyel az akna fedőlapjának illeszkedésére, illetve megfelelő zárására. Ne legyenek olyan hézagok, ahol a kinti hideg levegő az aknába áramolhat.
   Azok, akik az ingatlant télen nem használják, az esetleges vízelfolyások megelőzése érdekében a házi vezetékhálózaton elhelyezett víztelenítő szerelvények segítségével víztelenítsenek és biztonsági megoldásként a vízmérő előtti, közterület felé eső csapot is zárják el. A víztelenítést követően a vízmérő áramlásjelző kerekének mozdulatlan állapotban kell lennie és egyetlen ponton sem folyhat a víz a vezetékből. Aki úgy érzi, hogy nem ért mindehhez, helyes, ha szakembere bízza a feladatot – olvasható a DRV Zrt. figyelemfelhívásában.