Oldalletöltések száma: 6492641
2018. május 24. csütörtök 11:47,
Eszter és Eliza napja van.

Még mindig könnyebb a magyar nyelv, mint az arab, japán, vagy koreai

nyelvek idegen englishindiacomValószínűleg közülünk sokan nemigen értik, hogy miért törik kerékbe más országbeliek a szép anyanyelvünket, hiszen oly könnyű ezen a nyelven beszélni. De ne feledjük, nagyon sokan vért izzadnak, ha angolul, franciául, spanyolul, vagy németül akarnak megtanulni, hiszen egyik nyelv sem hasonlít a miénkre.

   Egytől ötig sorolja kategóriákba a világ nyelveit az amerikai diplomaták nyelvi képzéséért felelős intézete, a Foreign Service Insitute (FSI) – írta a Qubit.hu.

   Az osztályozás nem tudományos, hanem kifejezetten pragmatikus szempontok alapján történik: az intézet, amely többek között a külföldi országokba delegált amerikai diplomaták nyelvi képzését végzi, egyszerűen csak azt veszi figyelembe, hogy mennyi idejükbe kerül amerikai tanítványainak megtanulni egy-egy idegen nyelvet.
   Ezen a listán került a 4+ kategóriába a magyar, ez azt jelenti, hogy az angol (amerikai) anyanyelvi beszélők szempontjából csaknem nukleáris erősségű idegen nyelvnek minősül, és az FSI szerint egy évig kell teljes időben, minden mást félretéve tanulni ahhoz, hogy valaki elsajátítsa. Arra, hogy ez a tudás a hagyományos osztályozás szerint alap-, közép- vagy felsőfokú nyelvtudást jelent-e, az intézet nem tárgyalja.
   Az amerikai beszélők által legkönnyebben elsajátítható idegen nyelvek körébe, tehát az 1. kategóriába az FSI egyrészt az északi germán (skandináv) nyelveket sorolja –a dán, a norvég és a svéd –, másrészt az olyan újlatin nyelveket, mint a francia, az olasz, a spanyol és a portugál. Ezeket a nyelveket egy amerikai, angol anyanyelvű tanuló az FSI szerint nagyjából fél év alatt, 23-24 hetes, illetve 575-600 órányi tanulással el tudja sajátítani. A könnyebbséghez nyilván hozzájárul, hogy ezek a nyelvek egytől egyig az indoeurópai nyelvcsalád tagjai, ahogy az angol is.
   A 2. kategóriás nyelvek közé egyedül a német került a maga 30 hetes, illetve 750 órás tanulási idejével; a 3-asba az indonéz, a maláj és a szuahéli 36 héttel (900 óra). A 4. nehézségi csoport a legnépesebb: ide összesen 42 nyelvet sorol az FSI, az albántól a törökön át a zulu nyelvig – ezeket 44 hétig, nettó 1100 órán át kell tanulni ahhoz, hogy az ember elmondhassa magáról, beszéli őket. Ebben a csoportban szerepelnek az Európában beszéltek közül a szláv nyelvek, mint az orosz, a szerb, a szlovák vagy a szlovén, illetve az olyan egzotikumok, mint a khmer, a tagalog vagy az örmény. A 4. csoporton belül az intézet csillaggal jelölt hatot, amelyeket legalább egy éven át kell tanulniuk az amerikaiaknak: ez az észt, a finn, a grúz, a mongol, a vietnami és természetesen a magyar.
   Az 5., posztnukleáris kategóriába mindössze öt nyelvet sorolt az FSI: az arab, a kantoni, a mandarin, a japán és a koreai nyelvet csaknem két évig (88 hétig, 2200 órán át) kell tanulnia egy amerikainak – írta a Qubit.hu.