Oldalletöltések száma: 6492634
2018. május 24. csütörtök 11:46,
Eszter és Eliza napja van.

Majdnem egyhavi átlagnyugdíj megy el idősebb korban az egészségre

patikaNemrégiben írtunk arról, hogy mi mindenre megy el a magyar háztartások pénze, beszéltünk arról is, hogy bizony meglehetősen sok alkoholt folyatunk le a torkukon és kiderült az is, hogy gyakran megyünk patikába is, ahol nem kevés pénzt hagyunk.

   Az egészségügyi kiadások legnagyobb részét, 67,6 százalékát, vagyis átlagosan 34,7 ezer forintot gyógyszerre költötte a lakosság – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványából.

   Tavaly az egy főre jutó egészségügyi kiadás 51 331 forint volt, 1800 forinttal több az egy évvel korábbinál. Az egészségügyi kiadás tízből kilenc háztartásban merült fel költségként, és az összes kiadás 5 százalékát tette ki.
   A lakosság minden területen növelte fogyasztását, a legvisszafogottabb növekedés az egészségügy területén volt, e téren a kiadások 1,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.
   Az egészségügyi kiadások legnagyobb részét gyógyszerre költötte a lakosság, járóbeteg-ellátásra és kórházi szolgáltatásra átlagosan 10,4 ezer forintot fizettek ki a múlt évben. A teljes, vagyis fejenkénti és egy év alatt fizetett egészségügyi kiadásokból 2881 forintot tett ki a hálapénz.
   A gyermektelen háztartások egészségügyre 24,2 ezer forinttal költöttek többet, mit a gyermekes családok. A nyugdíjasok egészségügyi kiadásai 4,5 százalékkal haladja meg az átlagot a magasabb gyógyszerköltségek miatt. Az idősek évente átlagosan 111,5 ezer forintot fordítottak az egészségükre.
   Az egészségügyi kiadások főleg azokban a háztartásokban haladják meg jelentősen az átlagos költést, ahol idős, 65 év feletti személy is él. Különösen igaz ez akkor, ha a háztartás csak 65 év felettiekből áll – derül ki a KSH kiadványából.