Oldalletöltések száma: 6153770
2018. március 18. vasárnap 06:36,
Sándor és Ede napja van.

Jégkaparás, zárkiolvasztás, befagyott ajtók

jeg szelvedon rd comAutósok rémálma az, amikor a dermesztő hideg reggelen kimennek az autójukhoz és annak szélvédőjén, ablakain kemény jégréteg várja őket. A jeget mindenképpen el kell takarítani, de nem mindegy, hogy hogyan.

  Sokféle módszerrel távolíthatjuk el a kilátást gátoló jégréteget, viszont ha nem készülünk fel, csak vészmegoldások maradnak – írta a Vezess.hu, amely néhány jó tanáccsal is szolgált a kemény reggelek átvészeléshez.

   A szakportál ajánlása szerint a teljes téli időszakra igaz, hogy legyen az autónkban jégkaparó, jégmentesítő spray, hóseprű, meleg hálózsák, vagy takaró, és öngyújtó, de az inkább a zsebben.
   A jégkaparáshoz semmiképpen sem ajánlatos pontgyűjtő kártyát, személyigazolványt, CD-tokot, mobiltelefont használni, legfeljebb, ha végképp nincs más lehetőség. A könnyen törő műanyagok maradandó nyomot hagyhatnak a szélvédőn, és bosszantóan meghosszabbítják a kaparással töltött időt. Ha mégis csak ilyen eszközeink vannak, akkor se siessünk a takarítással, és ne elégedjünk meg két, szempár elé törölt tiszta területtel.
   Bármennyire is jó ötletnek tűnik, nagyon rossz forró vizet önteni a szélvédőre a fagyos reggelen, mert a hirtelen hőtágulástól könnyen berepedhet az üveg, főleg akkor, ha néhány kavicsfelverődés már meggyengítette azt.
   A szélvédő kancsó vízzel való leöntése kétségkívül az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb jégtelenítési megoldás, és ha már ehhez folyamodik valaki, használjon langyos vagy inkább szobahőmérsékletű vizet, az is legalább annyira hatékony, mint a forró víz.
   Baj lehet a fémhez fagyó ajtótömítésekkel is, de ez megelőzhető. Elég a tömítéseket megtisztítani, majd áttörölni a gyógyszertárban kapható glicerinnel vagy befújni szilikonos spray-vel. Jó hír a dízeleseknek, hogy a gázolaj dermedésétől, a paraffin kiválásától nem kell már tartani, a hazai töltőállomásokon kapható gázolajnak bírnia kell a mínusz 20-30 fokos hideget is.
   Igen bosszantó, ha befagy a zár. A távirányítóról nyitható autókhoz már nem, a régiekhez viszont jó, ha van zárolajozó-spray is nálunk. Ezt sokan a kocsiban felejtik, pedig ott kevésbé hasznos, ha pont ez segítene a bejutásban. Azonban ha van nálunk egy öngyújtó, a kulcsot felmelegítve kiolvaszthatjuk a befagyott zárat.
   Nem elég csak a szélvédőről eltávolítani a lefagyott jeget, havat. Ha belepi az autót a hó, akkor az összes vízszintes felületet is meg kell tisztítanunk, mert a motorháztetőről a menetszél által visszafújt, a tetőről pedig a fékezés során megcsúszó hó vagy jégolvadék korlátozhat a kilátásban. Ugyancsak fontos, hogy fagyálló legyen az ablakmosóban. Az a kisebbik gond, ha nem tudunk folyadékot spriccelni az ablakra, mert megfagyott a folyadék, de a jég simán szét is repesztheti az ablakmosótartályt, amit aztán kénytelenek leszünk kicserélni –többek között ezeket is ajánlja írásában a Vezess.hu.