Oldalletöltések száma: 6153774
2018. március 18. vasárnap 06:37,
Sándor és Ede napja van.

Egymillió bevándorló karácsonyfa vár az ünnepre

fenyoultetveny aprohirdetesingyen huMiután már mindenki tapasztalja a klímaváltozás tényét, mind többen kívánnak környezettudatosan élni. Például úgy, hogy valódi helyett műanyag fenyőt vesznek. S bár egy műfa előállítása és esetleges későbbi elégetése ma még messze több kárt okoz, mint egy valódi fenyő, az biztos, hogy sok évig szolgálhatja a családot.

   Ugyanakkor mifelénk a többség még mindig inkább évről évre megveszi a cseppet sem olcsó, de valódi tűlevelűt. Idén úgy tűnik, hogy a dán import lenyomja a karácsonyfa árát – olvasható a Magro.hu írásában.

   Hazánkban mintegy 2 ezer hektáron termesztik a fenyőfákat karácsonyra. Ebből 4-500 hektárnyi területet vágnak ki évente, hogy a magyarországi otthonokba karácsonyfa kerülhessen. A fákat 5-10 évig nevelik főként Zala, Vas és Somogy megyében. A karácsonyra eladott több mint kétmillió fenyőből az import mennyisége 1 millió körüli, de a termelők 600-700 ezer darabot exportálnak is. Az árak idén várhatóan nem változnak a tavalyihoz képest – közölte a Magyar Díszkertészek Szövetsége a Magyar Távirati Iroda érdeklődésére.
   A szakmai szervezet tájékoztatása szerint fenyőfa-termesztéssel az országban 6-8 nagyobb, 20-30 hektáron termelő gazdálkodó mellett, több száz kistermelő foglalkozik.
   A legkedveltebb a nordmann fenyő. Az ezüstfenyő az utóbbi években ismét népszerűvé vált, az alacsony árkategóriában pedig változatlanul leginkább a lucfenyőt keresik. Magyarországra import főként Dániából és Németországból érkezik. A magyar fenyőfa legjelentősebb külföldi piaca pedig Ausztria és Olaszország.
   A termelői árak fajtól függően változnak, méterenként 1500-4000 forint között mozognak. Ebben az évben a növekvő dán import miatt a termelői árak várhatóan csökkennek majd. Így a fenyőfák árai változatlanok lehetnek. A nagyobb fákat pedig a korábbi évekhez hasonlóan darabárban számolják.
   A Magyar Díszkertészek Szövetsége felhívja a vásárlók figyelmét, hogy célszerű a kertészeti árudákban megvásárolni a fenyőfákat, mert ott olyan fákat árusítanak, amelyeket decemberben vágnak ki. Ezért ezek tartósabbak és szebbek. A szakemberek tapasztalata alapján az értékesítésnél visszatérő probléma, hogy az utak mellett nagyon sokan árulnak fenyőfát, és ezeket a fákat általában már november második felében kivágják. Emiatt frissességüket és szépségüket gyorsan elvesztik – olvasható a Magro.hu összeállításában.