Oldalletöltések száma: 6500715
2018. május 26. szombat 02:29,
Fülöp és Evelin napja van.

Többre emlékezik a diák, ha hangosan olvassa a tanulnivalót

olvasas hangos zazzle comA legtöbb diák magában olvassa a tankönyv szövegét, miközben a figyelme el-elkalandozik. A hangos olvasás mára kiment a divatból, pedig a hangosan felolvasott szöveget könnyebb megjegyezni, megtanulni, mint a hang nélkül olvasottat.

   A legtöbben felhagynak a hangos olvasással, amint képesek kiejteni a betűknek megfelelő hangokat, pedig a hangos olvasás erősíti az emlékezést – derült ki a kanadai Waterlooi Egyetem pszichológia tanszékén elvégzett kutatásból, amelyről a Qubit.hu számolt be.

   A Memory című szaklapban közölt felmérésben 75 diákot kértek meg arra, hogy mondjanak ki 160 szót hangosan. Az elhangzottakat a tudósok rögzítették is. Két héttel később a 160 elhangzottból 80 szóval frissítették újra az egyetemisták emlékezetét különféle módszerekkel: saját hangjukon, felvételről hallották vissza a szavakat, mások hangját hallották felvételről, magukban olvasták újra a szavakat, illetve hangosan olvasták fel maguknak a nyolcvan szót. A különféle módszereket a diákok különböző sorrendben alkalmazták, hogy a befogadás sorrendisége ne zavarjon bele az eredményekbe – írta a Verge.
   A következő fázisban megmutattak nekik egy szót, és el kellett dönteniük, hogy azzal az előbbiekben foglalkoztak-e. Kiderült, hogy a leghatékonyabb (77 százalékos) tanulási módszer a szavak hangos felolvasása volt, utána következett a saját hang visszahallgatása felvételről, majd a más hangján hallott információ, és a legkevesebb jó válasz a szavak néma elolvasása után született.
   A kutatás alapján nem pusztán az olvasásból és a hallgatásból származik mérhető tanulási előny, hanem kifejezetten abból, hogy a magunk hangján halljuk vissza, amit felolvastunk. A szerzők utalnak rá, hogy a hangos olvasás többféle folyamatot hoz működésbe az agyban, amely aktívabb tanulást idéz elő, és jobban bevonja az elmét a munkába, mint a szöveg néma befogadása.
   Az eredmény, ha univerzális érvényűnek nem is mondható, megerősíti: ha tanulásról és emlékezésről van szó, minél több érzékszerv vesz részt a folyamatban, annál jobb – írta a Verge nyomán a Qubit.hu.