Oldalletöltések száma: 6500689
2018. május 26. szombat 02:24,
Fülöp és Evelin napja van.

Tompa, folyamatos morajlás

fold beszelo dreamstime comA zaj mindennapjaink része, olykor zavaró, máskor meg örömet okozó hanghatás. Azt nyugodtan kijelenthetjük, a Föld cseppet sem csendes hely, akár a szél zúgása, vizek hullámainak morajlása, omló kövek robaja, vagy az emberi tevékenység okozza a hangokat, mindenképpen hozzánk tartoznak.

   Mindez mindannyiunknak természetes, az már persze kevésbé, hogy maga a bolygó is zajong. Francia kutatóknak először sikerült az óceán mélyén rögzíteni, ahogy a Föld folyamatosan hangot ad ki magából – írta a Hvg.hu.

   A BGR beszámolója szerint francia kutatóknak első ízben sikerült a víz alatt rögzíteniük azt a különleges hangot, amely valószínűleg már nagyon régóta hallható, de még ma sem tudni, pontosan honnan származik. A bolygónk hangja egy tompa, de folyamatos morajlás.
   A kutatók már az 1950-es években is megpróbálták rögzíteni a hangot, de kevés sikerrel. Nemrégiben azonban mélyen az óceánok hullámai alatt sikerült mindez, a Geophysical Research Letters nevű tudományos lapban megjelent tanulmányban pedig a kutatók megpróbáltak válasz találni a jelenségre.
   A felvett hangot különböző zajszűrő szoftverek segítségével tették hallhatóvá. A szakemberek egy éven át figyelték a jelenséget, amely szinte változatlan intenzitással volt hallható. A kiváltó okban egyelőre nincs egyetértés, de könnyen lehet, hogy valójában egy akusztikus rezonancia. A jelenség lényege, hogy egy tárgy úgy is képes átvenni a másik rezgését, hogy nincsenek közvetlen fizikai kapcsolatban egymással – írta a Hvg.hu.