Oldalletöltések száma: 6154183
2018. március 18. vasárnap 08:43,
Sándor és Ede napja van.

Akad néhány tudnivaló halvásárláskor

halak orvosok huKarácsonykor még azokban a családokban is kerülhet hal az asztalra, ahol e pompás eledelnek nemigen van keletje, de a hal elkészítése mellett annak kiválasztása, megvásárlása sem egyszerű feladat. könnyen vehetünk állott, netán már romlott halat is, ha nem értünk hozzá.

   A Myfish.blog.hu készített egy olyan összeállítást, amelyből bárki kiképezheti magát frisshal-szakértőnek, de legalábbis szerezhet olyan ismereteket, amelyek mellett már nehezen ejtik át az eladók. Nem árt megfogadni a tanácsokat.

   A blog írója azt ajánlja, hogy ha lehetőség van rá mindenféleképpen olyan halkereskedésnél vásároljunk, amely magas minőségbiztosítási, környezetvédelmi és higiéniai követelmény rendszerekkel rendelkezik. Lehetőleg olyan szaküzletet válasszunk ahol kívánság szerint, megtisztítják, szeletelik, filézik, vagy másféleképpen előkészítik a halakat számunkra, és ahol konyhakészen akár belsőségek és fej nélkül is tudunk vásárolni.
   A friss előhűtött egész halaknak a legjobb helye a zúzott jég ágyon van, míg a már filézett, vagy szeletelt halakat inkább a hűtőpultokban kell keresnünk, műanyag vagy rozsdamentes acél tálcákra fektetve. A vásárláskor soha ne az árat, hanem az áru minőségét kell figyelembe venni.
   A halat vásárláskor érdemes különféle vizsgálatoknak alávetnünk, és ha valamelyik feltételnek nem felel meg, nem szabad megvásárolni. Be kell vetnünk szaglásunkat, látásunkat (szemrevételezés), és tapintásunkat.
   A friss halnak lehet tengerillata, áraszthat só illatot, az édesvíziek, fajra jellemző, kellemes halszagot, de sohasem lehet az erős, büdös, bántó. Az erős halszag azt jelenti, hogy egyrészről a hal túl hosszú ideje már nem él, nem friss, másrészről utaló jele lehet a szakszerűtlen tárolásnak, aminek következtében a fehérjék bomlása megindult. Akármelyik változat is áll fenn, azt a halat nem szabad megvásárolni.
   A szemrevételezés során nézzük meg a hal szemét, ugyanis a szem az első olyan része a halnak, amin látni lehet a frissességre utaló jeleket. A hal szemének a hal fajától függően sötét színűnek, feketének vagy világos színűnek kell lennie, a felülete fényes, vizes csillogású, de semmi esetre sem lehet ködös vagy opálos kinézetű. Néhány halnak a szemében lehet vér, de ez nem kizáró ok és nem azt jelenti, hogy a hal nem friss, a látható vérerek egyszerű genetikai jellemzők.      Amennyiben a hal pikkelyekkel rendelkezik, a pikkelyek színe nem lehet merőben eltérő, mint amilyen a hal eredeti színe. Kisebb eltérés lehetséges, mert amennyibe a halak összeérnek ott a pigment sejtek kivilágosodnak. Ha a pikkelyek jelentős elszíneződését, kifehéredését tapasztaljuk, az azt jelenti, hogy a halunkat sokáig és szakszerűtlenül tárolták. Nézzük meg, hogy a hal testén nem találunk-e külsérelmi nyomokat, esetleg ütődést. Ugyanilyen fontos a hal úszóinak a szemrevételezése is, hiszen amennyiben az úszok szélei eltérő színnel rendelkeznek, mint a közepe, illetve száraznak és töredezettnek tűnik, az azt jelentheti, hogy az úszók nedvességtartalma szintén megváltozott és valószínű a hosszú tárolási periódus.
   Emeljük fel a hal kopoltyúlemezeit és vizsgáljuk meg a kopoltyúk színét abban az esetben, ha a vizsgált hal friss, a kopoltyúknak minden esetben élénkvörösnek kell lennie. Az élénkvörös szín a vér oxigénnel való telítettségének jele, ami azt jelenti, hogy a halunk nemrégen még úszott.
   A halak húsának rugalmasnak és flexibilisnek kell lennie, amennyiben az állat friss. Ha az ujjunkkal benyomjuk a halak bőrét, akkor a nyomás helyének rugalmasan vissza kell állnia az eredeti állapotába. Ha a hal állott, régi, húsa elveszti a nedvesség tartalmának jelentős részét, petyhüdt lesz – figyelmeztet a halvásárlás buktatóira a Myfisj.blog.hu. A teljes cikk itt olvasható.