Oldalletöltések száma: 6153789
2018. március 18. vasárnap 06:38,
Sándor és Ede napja van.

A C-vitamin mellett egy öltöny emlékeztet a nyolcvan évvel ezelőtti sikerre

szent gyorgyi ozvegye oltonye u szeged huA ma emberének az, hogy náthás időszakban bekap egy pár C-vitamint, olyan természetes, mint az, hogy kenyeret is ehet, ha akar. Pedig a C-vitaminról az emberiség csak nyolc évtizede hallhatott először.

   December 10-én múlt 80 éve, hogy a legendás szegedi professzor, Szent-Györgyi Albert átvehette az orvosi és fiziológiai Nobel-díjat a C-vitaminnal és a biológiai égés folyamatával kapcsolatos felfedezéseiért – emlékezett meg a jeles eseményről a Drportal.hu.

   Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának jubileuma nemcsak arra ad alkalmat, hogy a professzor életének és munkásságának adózzanak tisztelettel az utódok, hanem tovább is vihetik a tudós örökségét és szellemiségét. Nemrégiben egy újabb relikvia került Magyarországra, hiszen a közelmúltban Szegedre látogatott Marcia Szent-Györgyi, a professzor özvegye, aki a Goodwill Pharma Az Egészségért Alapítványnak ajándékozta azt a szmokingot, amelyet a professzor a Nobel-díj átadásakor viselt.
   Az özvegy, aki üdvözölte azt is, hogy férjéről orvosi díjat neveznek el Magyarországon, elmondta, hogy ezt a szmokingot a 30-as években készítették Szegeden, ő pedig hűen őrizte évtizedeken át, a Nobel-díj mellett sok más fontos eseményen is ezt viselte férje.
Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 80. évfordulója alkalmából a szegedi Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány hagyományteremtő szándékkal hozta létre a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, amellyel minden évben olyan orvosok munkáját ismerik el, akiket a szakmai zsűri és pácienseik is érdemesnek tartanak az elismerésre.
   Marcia Szent-Györgyi szerint férje tudományos munkásságának az volt a célja, hogy mindannyiunk életét jobbá tegye. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjjal azon orvosok munkáját ismerik el, akik a mindennapokban a tudóshoz hasonlóan a mi életünket is jobbá teszik, akiknek munkássága követendő példa lehet a jövő generáció orvosai előtt.
   A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj elismerésben évente kilenc orvos részesülhet. Közülük hetet a nagyközönség választhat ki területi alapon, a díjat alapító Goodwill Pharma Az Egészségért Alapítvány pedig két szakmai díjat ad át.
   A díj alapítói 2018 január közepéig várják a páciensek rövid indoklással vagy személyes történettel kísért ajánlásait, amelyek alapján egy-egy Magyarországon praktizáló orvost méltónak tartanak a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra. Ezt követően március végéig lesz lehetőség szavazni a jelöltekre, április 7-én, az Egészségügyi Világnapon pedig a Magyar Tudományos Akadémián kerül sor az ünnepélyes díjátadóra. Már most több mint 200 jelölés érkezett, de a szervezők ezernél is többre számítanak – derül ki a Drportal.hu írásából.