Oldalletöltések száma: 6154213
2018. március 18. vasárnap 08:48,
Sándor és Ede napja van.

Jövedelmi és vagyonegyenlőtlenség: nincs hiány belőle

vagyoni egyenlotlenseg reblog huAzt már gyerekkorától mindenki tudja, hiszen megtapasztalja, hogy közel sem egyforma az egyes emberek lehetőségei, körülményei. Vannak, akik tehetősek, bármit megvehetnek maguknak, másoknak meg egy szelet kenyér is ünnepi eledel.

   1980 óta a világ jelentős részén folyamatosan és nagy mértékben növekszik a jövedelmi és vagyonegyenlőtlenség – erre az eredményre jutott a frissen megjelent World Inequality Report 2018, az egyenlőtlenségi világjelentés. Minderről a Qubit.hu írt.

   A jövedelmi és vagyonállapotokat leíró legnagyobb elérhető adatbázison (World Wealth and Income Database, WID) alapuló jelentés szerint az elmúlt évtizedekben a világ csaknem minden régiójában növekedett a jövedelmi és vagyonkülönbség gazdagok és szegények között. Észak-Amerikában, Kínában, Indiában és Oroszországban kifejezetten gyorsan, Európában mérsékelt ütemben. A Közel-Keleten, Afrika szubszaharai részén és Brazíliában ugyanakkor az egyenlőtlenség nem nőtt számottevően.
   A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy miközben a gazdagok egyre gazdagodnak, a világ kormányainak nettó vagyona drámai mértékben csökkent az elmúlt évtizedekben, ez viszont kifejezetten megnehezíti az egyenlőtlenség felszámolására tett erőfeszítéseiket. Pedig a kutatást irányító közgazdászok szerint a jelentésből levonható egyik legfontosabb tanulság, hogy az egyes államok vezetése által gyakorolt gazdaságpolitikának kifejezetten fontos szerepe van az egyenlőtlenségek csökkentésében.
   A jelentés készítésében részt vett közgazdászok egyikének vélemény szerint a jelentés által feltárt egyenlőtlenség csökkentésének egyik alapvető eszköze a progresszív adózás, vagyis hogy a gazdagok jobban kivegyék részüket a közteherviselésből, mint a kevésbé jómódúak. Ennek hatékonyságához azonban szükség lenne egy olyan globális pénzügyi regiszter létrehozására, ami komoly csapást mérne az adóelkerülőkre és a pénzmosókra (az Európai Unió az elmúlt években tett már konkrét lépéseket az átláthatóság kikényszerítésére).
   A jelentés szerint ugyanakkor a különbségek felszámolásához szükség van arra, hogy a világ egyes országai még demokratikusabbá tegyék az oktatáshoz és a jól fizető állásokhoz való hozzáférést, és a jövőbe, konkrétan az egészségügybe vagy a környezetvédelembe fektetett, a tehetősektől beszedett adókból származó közpénzekkel hozzák helyzetbe a fiatal generációkat – olvasható a Qubit.hu összeállításában.