Oldalletöltések száma: 6153734
2018. március 18. vasárnap 06:28,
Sándor és Ede napja van.

Karácsonyi halvacsora: nem kell félni a nehézfémektől

haletel ketcicakonyhaja blog huAkad néhány tudnivaló halvásárláskor címen a minap írtunk arról, hogy mi mindenre kell figyelni, ha nem akarunk állott, vagy éppen romlott halat venni a karácsonyi vacsorához. A látható jelek mellett van, amihez nem elég a megtekintés, egy kisebb laboratórium is kellene hozzá.

   Nagy veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre azok a nehézfémek, amelyek a halak húsában halmozódhatnak fel. Egy vizsgálat szerint a legtöbb nehézfémet a hekkben mutatták ki – írta a Népszava.hu.

   A halhús egészséges eledel a szervezetünk számára, de sokakat tart vissza a fogyasztásuktól,az, hogy félnek a nehézfém szennyezettségtől, amely a halak húsában a táplálékláncon keresztül felhalmozódhat. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) megvizsgálta, hogy a hazai szupermarketekben leggyakrabban kapható friss és fagyasztott halakban van-e egészségkárosító hatású higany, arzén, kadmium vagy ólom.
   Az egyesület összesen 29 mintát ellenőrzött, és a vizsgálatok megnyugtató eredményeket hoztak. A laboratóriumi módszerek három terméknél egyáltalán nem mutattak ki szennyezőanyagot, míg a többi terméknél a nehézfém-mennyiség jóval az Európai Uniós határérték alatt volt. A vizsgálatokon legjobban a hazai tenyésztésű, illetve ökovédjeggyel rendelkező halak szerepeltek – írta közleményében a TVE. A halfajok közül az édesvízi halakban, a pontyban, pangasiusban, afrikai harcsában volt a legkevesebb nehézfém. A legnagyobb, de még így is bőven az egészségügyi határérték alatti szennyezettséget a hekkeknél mérték, ennek a halfajnak a mintáiban jellemzően két-két nehézfém is kimutatható mennyiségben volt jelen – olvasható a Népszava.hu összeállításában.