Oldalletöltések száma: 6154207
2018. március 18. vasárnap 08:47,
Sándor és Ede napja van.

Hétszáz éve esszük a bejglit, de cseppet sem unjuk

bejgli hirmagazin euA háziasszonyok fő beszédtémája a napokban, hogy mi minden tennivaló van még hátra szentestéig, például sok más mellett elkészíteni a fő karácsonyi édességet, a bejglit. De vajon mióta van velünk e kiváló, imádott és mégis többnyire csak karácsonykor fogyasztott sütemény?

   A bejgli a Wikipedia szócikke szerint tradicionális magyar karácsonyi étel, hagyományosan dióval vagy mákkal, újabban gesztenyével, meggyel vagy aszalt szilvával töltött édesség, de létezik meggyes-mákos, gesztenyés-szilvás, almás-mákos és káposztás változata is. Régen úgy vélték, hogy a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz.

   A bejgli eredetileg Szilézia (legnagyobb része ma Lengyelország határain belül fekszik, kisebb része Csehországban és Németországban van) vidékéről származik és ez a sziléziai kalácsfajta a 14. század óta ismert Európában. Vannak ugyanakkor német és olasz források, amelyek szerint a sütemény örmény eredetű.
   Zsidó történeti források szerint 1610-ben, Krakkóban készült el az első mákos tekercs, Bécsben pedig 1683-ban. Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény neve német eredetű és eredeti hajlított, patkó alakú formájából származik. A bejgli, amely a német beugen, vagyis meghajlít szóból ered, osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba és terjedt el a 19. század második felében. Magyarországon ekkortól kezdték német divat szerint ünnepelni a karácsonyt.
   A bejgli eleinte családi ünnepek süteménye volt, majd a reformkortól kezdve fokozatosan felváltotta a hagyományos karácsonyi kalácsot.
Magyar Elek Ínyesmester szakácskönyve 1932-ben foglalkozott vele. Az „ínyesmester”, újságíró, gasztronómiai szakíró Pozsonyban kóstolta meg először a Pozsonyi kifli ott kialakult változatát, a pejglit.
   Az étel neve Lengyelországban makowiec (mákos kalács), makownik, illetve strucla z makiem (mákos tekercs). A magyarhoz hasonlóan készül és ízesítik, és szintén hagyományos karácsonyi sütemény. A keresztény hagyományok alapján a mák és a máktöltelék ugyancsak a bőség jele Lengyelországban. A néphiedelem szerint a szenteste fogyasztott mák boldogságot hoz, a lányoknak pedig gyors férjhezmenetelt biztosít – derül ki a Wikipedia.org leírásából.