Oldalletöltések száma: 6154178
2018. március 18. vasárnap 08:41,
Sándor és Ede napja van.

Szilveszter előtt: a jó emberből is erőszakost faraghat a tömény ital

ital tomeny fogyasztok huNyakunkon a szilveszter, a buli, az óév örömteli búcsúztatása, az új esztendő mámoros fogadtatása és ehhez a mámorhoz nem árt megfelelő mennyiségű „üdítő” itallal felkészülni. Igen ám, de ezeknek a nyakalnivalóknak furcsa hatásai lehetnek az emberre.

   A különböző típusú alkoholok különféle érzelmi reakciót váltanak ki, de a tömény italok azok, amelyeket a leggyakrabban kötnek össze az agresszióval – derül ki a BJM Open című online orvosi magazinban megjelent kutatásból. Minderről a DrPortal.hu írt.

   Az érzelmi tényezők feltárása érdekében a kutatók a világ legnagyobb, legális és illegális alkohol-és drogfogyasztási szokásokat felmérő anonim online kérdőívének válaszait tanulmányozták. A 11 nyelven rendelkezésre álló kérdőív az alkoholfogyasztásról, illetve a sör-, tömény-, vörösbor- és fehérbor fogyasztáshoz kapcsolódó érzelmekről tartalmazott kérdéseket, történjen az ivás otthon, vagy szórakozóhelyen. Az érzelmekkel kapcsolatos válaszok között szerepelt az energiával teli, relaxált, szexi, magabiztos, fáradt, agresszív, beteg, nyugtalan és sírós lehetőség is.
   A végső elemzés 21 ország közel 30 000, 18-34 év közötti olyan kitöltőinek válaszait vizsgálta, akik az elmúlt év során mindegyik említett alkoholt fogyasztották. A válaszok alapján a tanulmány írói arra a következtetésre jutottak, hogy a különböző típusú alkoholokhoz különféle érzelmi reakciók kapcsolódnak.
   20%-kal a tömény italok váltanak ki legkevésbé nyugodt érzelmi választ, míg ez az érzés a vörösbor (53%) és a sör (50%) fogyasztásánál a legvalószínűbb. A tömény italok fogyasztása sokkal nagyobb valószínűséggel vált ki negatív érzelmeket, mint az összes többi alkohol. A töményt fogyasztók 30%-a hozta ezt a típusú italt összefüggésbe az agresszivitással, míg ez az arány a vörösbor fogyasztásánál mindössze 2.5 %.
   Ugyanakkor a tömény italok nagyobb valószínűséggel váltanak ki bizonyos pozitív érzelmeket, mint a sör vagy a bor. A válaszadók több mint fele (59%) érezte magát energiával telinek és magabiztosnak, valamint 10-ből több mint 4 válaszadó (42.5%) társította hozzájuk a szexi érzést is.
   Mark Bellis, a tanulmány társszerző professzora szerint: „Évszázadokon keresztül a rum, a gin, a vodka és más tömény italok fogyasztása is szorosan kapcsolódott az erőszakhoz, és ez a globális tanulmány azt sugallja, hogy mai napig a tömény italok nagyobb valószínűséggel eredményeznek erőszakos érzelmeket, mint más italok. Emellett az alacsony italárak oly mértékben ösztönzik annak fogyasztását, hogy veszélyeztetik a fogyasztó egészségét, illetve az italhoz kapcsolódó erőszak és sérülések révén a fogyasztó környezetében lévőkre is kockázatot jelentenek – olvasható a tanulmányban.