Oldalletöltések száma: 8936299
2019. május 24. péntek 06:45,
Eszter és Eliza napja van.

Minél jobban kötődünk az okostelefonunkhoz, úgy hat mind negatívabban ránk

okostelfonfuggok socialsamosa comMind több kutató szerint okostelefonjaink, amelyek sokszor már okosabbak, mint az egyes emberek, szép fokozatosan visszafejlesztik képességeinket, vagyis tetszik, nem teszik, hülyítenek. Ráadásul ezzel párhuzamosan mind jobban kötődünk hozzájuk.

   Bár az okostelefonok hasznos információkkal, hírekkel látnak el bennünket és szórakoztatnak, az új kutatások szerint, tartós jelenlétük rossz hatással vannak gondolkodással kapcsolatos képességeinkre, és az agyi kapacitásunkat jelentősen csökkentik, még akkor is, ha kikapcsoljuk őket.

   Mindez a megállapítás, amelyről a Drportal.hu írt a Medscape.com cikke nyomán, egy új tanulmány eredménye, amelynek egyik szerzője Adrian Ward kognitív pszichológus és a Texas Egyetem McCombs School of Business marketing professzora. A kutató szerint az okostelefonokat már évtizedek óta használjuk, és nagyon gyorsan az életünk középpontjába kerültek. Amennyiben folyamatosan az általuk elérhető nagyon vonzó ingerekkel vesszük körül magunkat, az, hogy figyelmen kívül hagyjuk azokat, valójában káros lehet, mert bizonyos kognitív (megismerő) erőforrásainkat kell felhasználni ahhoz, hogy ne figyeljünk a telefonunkra.
   Ez a megállapítás egy 800 egyetemi hallgató részvételével végzett kísérletnek köszönhető. A diákok magukkal hozták az okostelefonjaikat is, de arra kérték őket, hogy csak az alábbi három hely valamelyikén tartsák őket: az asztalon maguk mellett, a táskájukban a szobán kívül vagy egy kutatóasszisztensnél. A hallgatók mindeközben olyan teszteket végeztek, amelyekkel új információkat kellett tanulniuk, új problémákat kellett megoldaniuk vagy a memóriájukat tesztelték.
   Azok eredményei voltak a legrosszabbak, akikhez a telefonjuk a legközelebb volt, míg akiktől a legtávolabb, azok végeztek a legeredményesebben az intenzív kognitív erőforrásokat igénylő tesztek során. De még azoknál is, akik telefonja elérhetetlen távolságban volt, tapasztalták annak befolyását.
   Mint kiderült, nem arról van szó, hogy a résztvevők figyelmét elvonta, hogy értesítéseket kapnak a telefonjaikra. Maga a telefon jelenléte elég volt ahhoz, hogy a gondolkodáson alapuló teljesítmény csökkenjen. És mivel egyre gyakrabban fordulunk az okostelefonhoz a mindennapi élet könnyebbé tétele érdekében, felmerül a kérdés, az eszköztől való függésünk mennyre befolyásolja képernyő nélküli helyzetben a gondolkodásunkat és működésünket.
   Néha ellen tudunk állni a kísértésnek, hogy használjuk a telefonunkat, de ennek ellenére ott van a vágy a használatra, amelynek elnyomása kognitív erőforrást igényel, függetlenül attól, hogy a telefon be van-e kapcsolva vagy sem.
   Ward szerint a telefonok szerepe a mindennapi életünkben kiváltságos: automatikusan figyelünk rájuk, függetlenül attól, hol vagyunk. Minél erősebb a telefontól való függés, annál inkább szeretnénk azt a közelünkben tartani, és annál negatívabb a hatása ránk és a közvetlen környezetünkre – derül ki a Medscape.com-on megjelent cikk szerint.