Oldalletöltések száma: 6154161
2018. március 18. vasárnap 08:38,
Sándor és Ede napja van.

Több lesz a nyugdíj, megúszhatjuk a büntetést az autópályán

jogszabalyvaltozas promenad huAzt már sok évtizede megszokhattuk, hogy január 1-jével kicsit, vagy nagyon megváltozik az életünk. Tegnaptól ezúttal is olyan jogszabályi változások léptek életbe, amelyeknek örülünk, vagy éppen dühöngve morgunk, mert nem értünk velük egyet.

   Az Index.hu szedte össze a január 1-jén hatályba lépett, mindennapokat leginkább érintő jogszabály-változásokat. A parlament tavaly oly sokat módosított a törvényeken, rendeleteken, hogy ebből az összeállításból is kimaradhatott egyik-másik. Ne aggódjunk ettől azok még életbe léptek.

   Január elsejétől ismét magasabbá vált az előző évinél a minimálbér. A 2017-es bruttó 127 500 forint mától 138 000 forint, ami családi kedvezmények nélkül 91 770 forintot jelent nettóban. A szakképzettséget igénylő pozíciókban a garantált bérminimum 161 ezer forintról 180 500 forintra nőtt.
   A minimálbér emeléséből fakadóan tegnaptól magasabb a gyed és a diplomás gyed összege, ráadásul mostantól ez utóbbit az érintettek már a gyerek kétéves koráig vehetik igénybe. A gyed maximum bruttó 193 200 forint, a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96 600 forint, a mesterképzésben résztvevőknél 126 350 forint lett. A csecsemőgondozási díjra a vér szerinti apa mostantól a korábbinál több élethelyzetben is jogosult. A táppénz maximális napi összege 8500 forintról 9180 forintra emelkedett.
   Újra csökkent, 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött az internet-szolgáltatás áfája. Csökkent néhány élelmiszer áfája is. A fogyasztási célú halak, a házi sertés vágási melléktermékeinek és a belsőségek, például a zsírszalonna és a máj áfakulcsa tegnaptól a 2017-ig érvényes 27 helyett már csak 5 százalék. Az éttermi szolgáltatások tavalyig 18 százalékos adókulcsa ugyancsak 5 százalék lett, ugyanakkor bevezették a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást, amiből 11 milliárdos bevételt vár a kormány. Bővül a vakokat és gyengén látókat segítő eszközök az 5 százalékos, kedvezményes áfakulcs alá sorolt köre is.
   Az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás szintén csökkent: a foglalkoztatónak az eddigi 20 helyett tegnaptól 19,5 százalék ekhót kell fizetnie. Az autósok is több változással szembesülhetnek újévtől. Sokaknak hoz könnyebbséget az autópályás díjfizetésben életbe lépett újdonságok. Ilyen, hogy a véletlenül fizetős útra tévedt autósok mostantól az utazás megkezdése után is megvehetik az e-matricát, erre 60 percük van. Már a háromgyerekes családok is kaphatnak személyautókra (D2) kedvezményt, és bár a tarifák nem változtak, újabb két, tavaly átadott útszakasz lett fizetős: az M85-ös csornai második szakasza és az M35-ös új debreceni szakasza. Nem januártól, hanem májustól a motorosok is vásárolhatnak havi matricát.
   Bár számtalan más fizetési lehetőség is van, még mindig a legtöbben sárga csekken fizetik a kötelező fizetnivalókat. Nem árt tehát tudni,, hogy a pénzmosás elleni szabályok miatt azoknak, akik 300 000 forintnál értékesebb árut vagy szolgáltatást fizetnek ki, vagy efölött az összeg fölött nemzetközi postautalványt adnak fel, be kell mutatniuk személyes okmányaikat. 300 000 és 2 500 000 forint közötti értékek esetén úgynevezett egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végeznek, 2 500 000 forint fölötti befizetés esetén viszont normál átvilágítás szükséges, vagyis az okmányokat a Posta le is másolja, és az ügyfélnek a törvényben meghatározott nyilatkozatokat is meg kell adnia.
   A jelöletlen csekkeknél és a belföldi postautalvány-szolgáltatásnál a szabályozás szigorúbb: ezeknél gyakorlatilag már 1 forinttól szükség van mától az okmányokra az adatrögzítési szabályok miatt.
   Sokan nem örülnek neki, de ettől az évtől tovább nőtt a nyugdíjkorhatár. Idén 63,5 év, vagyis az 1954-ben születettek mehetnek nyugdíjba.
A nyugdíjak összege viszont kedvezően változott. A nyugdíj 3 százalékkal emelkedik, rossz hír viszont, hogy a nyugdíjminimum összege maradt 28 500 forint.
   Több mint fél évszázad után új polgári perrendtartási kódex lépett hatályba, de 2018. január 1-jétől alkalmazandó a közigazgatási perrendtartás és az általános közigazgatási rendtartás is. Változik továbbá az adóeljárás és a nemzetközi magánjog szabályozása, illetve az ügyvédi tevékenységre vonatkozó előírások is új törvényben kaptak helyet – olvasható többek között az Index.hu összeállításában.