Oldalletöltések száma: 6154156
2018. március 18. vasárnap 08:37,
Sándor és Ede napja van.

Csökken az IQ-nk, még jó, hogy ez nem fáj

iq gizmag comA legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy mennyi az IQ-ja. Az intelligence quotient (IQ) egy relatív mutató, amelynek segítségével kimutatható, hogy egy személy milyen eredményt ér el a saját országában, a saját korcsoportja átlagához képest.

   Egy 2010-ben napvilágot látott felmérés szerint a felmért 112 ország lakosainak IQ-ja meglehetősen eltérő volt. A legjobb Hongkong lett 109-el, a legrosszabb Venezuela 83-al, míg hazánk a 34. helyen végzett átlag 97-es IQ-val. Egy új kutatás szerint a modern technológia miatt csökken az európai országokban élők intelligenciaszintje. Erről a Euronews.com írt.

   A kutatás elsősorban Skandináviát és az Egyesült Királyságot vizsgálta. Az új tanulmány azt állítja, hogy az az IQ-növekedés, melynek az 1900-as évek derekától tanúi voltunk a fejlett országokban, megakadt, és az 1990-es évek közepétől kezdve inkább csökken az intellgiencia-szint, mint nő.
   Michael Shayer kutató, aki társszerzője volt a tanulmánynak, az Euronews-nak úgy nyilatkozott, hogy 1995 óta egy széleskörű társadalmi változás nyomta rá a bélyegét a gyerekek fejlődésére-gondolkodására is, és ez évről-évre meghatározóbb lesz. Ez a társadalmi erő nem más, mint a technológiai fejlődés, például a játékkonzolok és okostelefonok megjelenése, melyek egészen megváltoztatták annak a módját, ahogy a gyerekek egymással kommunikálnak.
   A skandináv országokban, ahol évtizedeken át emelkedésről számoltak be, most szintén az IQ csökkenését figyelték meg. Finnországban, Norvégiában, és Dániában is tapasztalták, hogy átlagosan évente 0,23 ponttal csökken az egyének IQ-ja az 1990-es évek közepe óta. És bár ez a csökkenés jelentéktelennek tűnik, a jelentés szerzői szerint hosszútávon nagyon rossz hatása lesz.
   James Flynn társszerző a svéd Forskning & Framsteg magazinnak elmondta, hogy ha egy generációra, vagyis harminc évre tekintenek előre, ez az IQ csökkenés már 7,49 pont lesz a finneknél, 6,48 a dánoknál és 6,5 a norvégoknál. És bár Svédországból nincsenek adataik, úgy gondolják, hogy ott is hasonló tendencia megy végbe.
   Shayer és Flynn úgy gondolja, ezek az eredmények egy globális trendet mutatnak, mivel a szintén fejlett iparral és technológiával rendelkező Németország és Hollandia is stagnálásról számolt be – írta az Euronews.com.