Oldalletöltések száma: 6154197
2018. március 18. vasárnap 08:45,
Sándor és Ede napja van.

Elő a hagymával, fokhagymával, gyömbérrel, mielőtt jön a nátha

hagymak gyomber youtube comBár egyelőre szerencsére nincs influenzajárvány, mégis sok a köhögő, tüsszögő ember, sokan küzdenek influenzaszerű megbetegedésekkel, amelyek viszonylag enyhe lefolyásúnak tűnnek. Gyógyulást segítőként, ahogy megelőzésként sem árt erősíteni az immunrendszert. Elő hát a népi praktikákkal!

   Olyan, az egészségünket is védő fűszereket ajánl immunerősítőként fogyasztásra a Házipatika.com, amely jószerével minden konyhában megtalálható. Ráadásul a legtöbben szeretjük is az ízüket.

   A fűszereket és bizonyos zöldségeket hosszú ideje használják gyógyításra, az egészségi állapot javítására. A hagyomány és a népi tapasztalatok mellett az elmúlt évtizedekben már kutatások is bizonyították a kedvező hatásokat. A fokhagymáról, a vöröshagymáról és a gyömbérről is kiderült, hogy igen pozitívan befolyásolják a megfázás és az influenza lefolyását, emellett rendszeres fogyasztásukkal megerősíthetjük az immunrendszerünket, így az még ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben. A kurkuma, illetve a chilipaprika pedig jelenleg is a kutatók figyelmének középpontjában áll.
   A csípős paprika antibakteriális, fájdalomcsökkentő és antioxidáns hatásait a kapszaicinnek köszönheti. A paprika köhögéscsillapító, segít a váladék kiválasztásában, ezáltal az orr dugulását is megszünteti. Felpezsdíti a vérkeringést, melegít és meg is izzaszt, így segíti a gyógyulást. Ausztrál kutatók szerint a csípős paprika kedvelői jobban alszanak és energikusabbak, mint azok, akik kerülik a fűszeres ételeket.
   A fokhagyma természetes antibiotikum, baktériumölő, antivirális és fertőtlenítő hatása egyaránt van. Antioxidánsként serkenti az immunrendszert és csökkenti a mellkasi fertőzéseket. Mindezt a benne található vegyületnek, az allicinnek köszönheti. Megfázás vagy nátha esetén forró teába tegyünk 1-2 gerezd fokhagymát, ez köhögés- és fájdalomcsillapító hatású.
   A vöröshagymát azért érdemes minél nagyobb mennyiségben fogyasztani a beteg napokon, mert erős antibakteriális hatásai vannak, az immunrendszert erősítő C-vitaminban és cinkben is gazdag. Köhögéscsillapító, de vegyületei nyákoldó hatásúak is, ezért segíthet az orr dugulásának megszüntetésében és a felesleges váladék kiválasztásában is.
   A gyömbért igazi csodanövénynek tartják, elsősorban gyomorbántalmakra alkalmazzák, de emellett élénkíti a vérkeringést és melegítő hatása is van. Erős antioxidáns, jótékonyan hat az immunrendszerre, megfázás esetén hozzájárul a kórokozók legyőzéséhez és gyulladáscsökkentő. A kurkuma a gyömbér közeli rokona, így az egészségügyi hatásai is hasonlóak: fertőtlenítő, mikrobaölő és segíti a betegségek utáni felépülést.
   A gyógynövényként igen ismert zsálya fűszerként is megállja a helyét. A torokfájás, rekedtség és a gyulladásos megbetegedések egyik kitűnő ellenszere. Illóolajai gyulladásgátló, baktériumölő és fertőtlenítő hatásúak – ajánlja a Házipatika.com.