Oldalletöltések száma: 6154191
2018. március 18. vasárnap 08:44,
Sándor és Ede napja van.

Fűtött lakásból nehéz belegondolni a helyzetükbe

szoba hideg edesotthon blogspot huA magyarországi tanyákon, faluvégi leromlott állagú házakban, a városok bérlakásaiban nagyon sok olyan, többnyire idős, beteg ember tengeti életét, akinek nem csak a napi rendszeres evés, de a hidegben a fűtés is gond. A meleg lakásokban élők talán nem is sejtik, hogy milyen sokan szenvednek a hidegtől.

   Mindez persze nem csak magyarországi gond, ugyanis Európa lakosságának közel 9 százaléka nem engedheti meg magának, hogy a neki megfelelő hőmérsékletre fűtse a lakását – derül ki az Eurostat felméréséből, amelyről az Euronews.com írt. Magyarországon az uniós átlagnál valamivel nagyobb, 9,2 százalék ez az arány.

   Az Európai Unió statisztikai hivatala 2016-ban végezte a felmérést, amelynek eredményeit csütörtökön tették közzé. A legrosszabb helyzetben a bolgárok vannak a fűtés e téren, közülük 39 százaléknyian szembesülnek a fűtési nehézségekkel saját bevallásuk szerint.
   Nem sokkal jobb a helyzet Litvániában és Görögországban sem, ahol a lakosok 29 százaléka nem tudja megfizetni a rendes fűtést. Cipruson a megkérdezettek 24, Portugáliában 22 százaléka mondta ugyanezt. A skála másik végén Luxemburg és Finnország helyezkedik el. Ezekben az országokban a lakosság kevesebb, mint két százalékának okoz csak gondot a havi fűtésszámla.
   Az elmúlt években némileg javult a helyzet uniós átlagban és a magyar számokban is. Az EU-ban 2012-ben volt a legrosszabb a helyzet, akkor a lakosok 11 százalékának kellett anyagi okokból lemondania a kellemes otthoni hőmérsékletről. Magyarországon is ebben az évben volt a legrosszabb a felmérés eredménye, akkor a magyarok 15 százaléka nem tudta kellően felfűteni a lakását – írta az Eurostat adatai alapján az Euronews.com.