Pár év múlva Gárdony lehet Fejér negyedik legnagyobb városa

csukacsarnok agard gardony huMind többen választják a nagyvárosi zaklatott életvitel helyett a Velencei-tó térsége által nyújtott nyugalmasabb életvitelt, és telepednek le véglegesen a tókörnyéki településeken, kisvárosokban. Gárdony város lakossága három éve lépte át a lélektani határt jelentő 10 ezer főt és mára már ezt is messze meghaladta a lélekszáma.

   Az utóbbi években a tó legnagyobb településének lakossága évente nagyjából 200 fővel nőtt. Ennek nyomán 2017-ben már vélhetően megközelítette, vagy el is érte a 11 ezer lakost és dinamikusan fejlődő kisvárossá vált – derül ki a Gárdony.hu hírleveléből.

   A Népesség.com hivatalos adatai szerint Gárdony város utolsó ismert hivatalosan becsült népessége 2017 évben 10 978 fő volt, népsűrűsége 173 fő négyzetkilométerenként A lakások száma 4515, ez 2.4 főt jelent lakásonként. Ha a népesség növekedési üteme nem változik, akkor 2018 végére Gárdony lakossága akár 11 386 fő is lehet.
   A növekedés mértéke oly nagy mértékű, hogy ha ez az ütem megmarad, néhány év múlva Gárdony Fejér megye negyedik legnagyobb lakosságú városa lesz Székesfehérvár, Dunaújváros és Mór után. Nyilván a – többségében nyugdíjas korú, vagy aktív pályafutásuk vége felé járó, esetleg nyaralóingatlannal rendelkező – letelepedőket az is befolyásolja döntésükben, hogy a kisvárosban rendre komoly fejlesztéseket hajtanak végre és a szolgáltatások is jól működnek. Az idősebb korosztály mellett szívesen választják a gárdonyi városrészeket, Agárdot, Dinnyést és Gárdonyt új lakhelyül a kisgyerekes szülők is, hiszen a városban van bölcsőde, megfelelő óvodai ellátás, két általános és egy középiskola is.
   2017-ben Gárdony város több mint kétmilliárd forint fejlesztési támogatást nyert el, amelyből több kisebb értékű, de fontos fejlesztés mellett megépült egy nagyméretű sportcsarnok, több műfüves labdarúgó pálya és öltöző, új sétány, megújult több utca burkolata, közműhálózatokat újítottak fel és világítást kapott egy sokak által este is használt kerékpárút.