Oldalletöltések száma: 6500724
2018. május 26. szombat 02:30,
Fülöp és Evelin napja van.

Gyors ellenőrzés online ráfázás helyett

online vasarlas ibm comMind többen élnek az online vásárlás lehetőségével, mert kényelmes és többnyire olcsóbbak is a termékek, mint a boltokban. Eleinte ige megbízhatóak voltak a webes áruházak, azután mint mindenre, erre is rátelepedtek a csalók.

   A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (Köfe) arra hívja fel a figyelmet közleményében, hogy a webáruházaknak egy sor információt meg kell adniuk magukról a honlapjukon. Ha ezek az adatok hiányoznak, akkor az gyanúra adhat okot – írat a Napi.hu.

   Az információk között kell lennie többek között a vállalkozás nevének, székhelyének posta- és e-mailcímének. Emellett még például tájékoztatást kell adniuk a fogyasztókat megillető 14 napos indokolás nélküli elállási jogról, annak feltételeiről.
   A fogyasztóvédők szerint célszerű ellenőrizni, hogy más fogyasztóknak volt-e már rossz tapasztalatuk az érintett céggel. Ma már számtalan webes boltnak van saját közösségi oldala, ahol a vásárlók meg tudják osztani egymással a különböző véleményeket. Ha esetleg elmarad a kiszállítás, vagy például a fogyasztó nem kapja vissza időben a pénzét, akkor erről a károsultak rendszerint különböző írásos bejegyzésekben be is számolnak.
   Amennyiben valaki ilyen bejegyzésekkel találkozik, érdemes lehet más webáruházat választani. Célszerű leellenőrizni az előbb említett bejegyzéseket például az erre lehetőséget biztosító internetes keresőoldalakon, hiszen vannak kifejezetten olyan fogyasztóvédelmi blogoldalak vagy más internetes felületek, amelyekre az érintett cégek felkerülnek vagy felkerülhetnek. Ilyen, nyilvános feketelisták például a békéltető testületek által közzétett listák, vagy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által létrehozott, www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu internetes oldal.
   A Facebookon történő internetes vásárlással sem árt óvatosnak lenni, mivel ilyen vásárlásokkal már többen többször pórul jártak. Nem világos például, hogy az érintett közösségi oldal üzemeltetője magánszemélyként vagy vállalkozásként jár-e el, ami azért lényeges, mert például az utóbbi esetében sokkalta nagyobb védelem illeti meg a fogyasztót, amennyiben a vásárlás az Európai Unión belül történt.
   Ha mégis probléma támad az online vásárlással, úgy a jogsértés miatt a fogyasztóvédelmi hatóság tud eljárni, míg az egyedi vitás ügy megoldása érdekében a fővárosi és a megyei kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületekhez lehet fordulni segítségért – emlékeztet a Köfe. Utóbbi esetben igénybe lehet venni online vitarendezést is, amellyel megspórolható a békéltető testületek előtti személyes megjelenés – hívta fel a figyelmet cikkében a Napi.hu.