Oldalletöltések száma: 6500713
2018. május 26. szombat 02:29,
Fülöp és Evelin napja van.

Aki kihívásra vágyik mosókapszula szopogatása helyett fusson tíz kilométert

mosokapszula today comManapság egyetlen reklámblokkból sem maradhat ki a mosószer kapszula hirdetése. A gépi mosáshoz szükséges mosószer korszerű csomagolása, ahogy az adagolás egyszerűsége is igen kedveltté teszi a ma még nem a túl olcsó mosószert, de vannak komoly veszélyei is.

   Újfajta kihívás terjed az interneten, amely már sok őrületnek adott helyet. Ezúttal okos lények arra bíztatnak fiatalokat, hogy vegyék szájukba a mosókapszulát, szopogassák, majd nyeljék le és mindezt vegyék videóra aztán osszák meg a felvételt a nagyvilággal.

   Az amerikai hatóságokhoz az utóbbi években is érkeztek jelentések a kapszulát nem rendeltetésszerűen használók megbetegedéseiről, de a szájba vételes őrület csak néhány hete kapott szárnyra – írta a Házipatika.com a Time.com cikke alapján.
   Csak januárban eddig 39 tinédzserről derült ki, hogy így használta ezeket a szereket, bár nem biztos, hogy mindegyikük a kihívás miatt. A szülők és a fogyasztóvédelmi csoportok már évek óta aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy ezek a kapszulák egy cukorka látszatát keltik, így főleg a kisebb gyermekek számára lehetnek veszélyesek.
   Becslések szerint 2017-ben körülbelül 12 300 esetben okoztak gondot ezek a kapszulák, ebből 10 500 esetben ötévesnél kisebb gyermekeknél. Ugyanígy az idősebb, Alzheimer-kórban vagy demenciában szenvedő emberek is édességnek nézhetik ezeket, a 60 évnél idősebbek körében tavalyról 167 ilyen balesetet tartanak nyilván.
   A mosókapszulákban számos olyan toxikus vegyi anyag van, amely már kis mértékben is súlyos károsodást okozhat a szervezetben. A folyadékot tároló, vékony membrán néhány másodperc alatt elolvad a szájban, a benne lévő vegyszerek, például az etanol vagy a hidrogén-peroxid pedig kimarják a torkot és az egész emésztőrendszert károsítják. Már kisebb adagban is súlyos gyomorral, béllel összefüggő és légzési elégedetlenséghez vezethet, a véráramba kerülve pedig halált is okozhat.