Oldalletöltések száma: 6500702
2018. május 26. szombat 02:27,
Fülöp és Evelin napja van.

Mikrosütő, az új bűnös

mikro szemetben wonderhowto comA mikrosütő már hosszú idő óta életünk része, pontosabban konyhai munkaeszközünk, és a kezdetektől mindig akadnak, akik veszélyességével riogatnak. Most egy újabb megdöbbentő tény vethet véget sikeres pályafutásának.

   A mikró véletlenül került az emberiség használatába ugyanis Percy Spencer amerikai mérnök 1946-ban egy radaralkatrész kifejlesztésén dolgozott, amikor véletlenül felfedezte, hogy a mikrohullámú sugárzás az ételek felmelegítésére is alkalmas. Eddig közel sem gondoltunk arra, hogy környezeti károkat is okoznak a sütők.

   A Manchesteri Egyetem legújabb kutatása szerint az Európai Unió mikrosütő-használata annyi szén-dioxidot juttat a légkörbe, mint hétmillió személyautó. A kutatók a világon elsőként készítettek tanulmányt a mikrohullámú sütők környezetre gyakorolt hatásáról – írta az Index.hu a Phys.org cikke nyomán.
   Az Európai Unióban használt mikrohullámú sütők évente 7,7 millió tonna szén-dioxidot juttatnak a légkörbe. Ez 6,8 millió autó károsanyag-kibocsátásával egyenértékű. Az uniós mikrosütők évente 9,4 terawattóra (TWh) elektromosságot fogyasztanak. Ezt a mennyiséget csak három nagy gázerőmű tudná biztosítani.
   A tanulmányban azt vizsgálták, hogy egy mikrosütő a teljes életciklusa alatt mekkora hatást gyakorol a környezetre. Ebbe beletartozik a gyártás és a hulladékfeldolgozás folyamata is. A kutatásban 12 környezeti tényezőt vettek figyelembe, többek között a klímaváltozásra gyakorolt hatást, a természetes bomlás sebességét és az ökológiailag káros anyagok mennyiségét.
   A kutatók szerint a mikrosütők leginkább a gyártáshoz használt anyagokkal, a gyártás folyamatával és a hulladékfeldolgozással szennyezik a környezetüket. Csak a gyártás folyamata több mint 20 százalékkal járul hozzá a természetes nyersanyagforrások kiaknázásához és a klímaváltozáshoz. Az energiafelvételük is óriási. Nagyjából nyolcéves életciklusa alatt egy mikrosütő 573 kilowattóra energiát fogyaszt, annyit, amennyit egy 7 wattos ledes izzó fogyasztana 9 év alatt.
   A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy próbáljuk meg hatékonyabban használni a mikrosütőket. Rengeteg energiát takaríthatunk meg, ha jól állítjuk be a melegítési időt az adott ételtípushoz. A hulladékfeldolgozás is egyre nagyobb gondot okoz, 2005-ben az EU-ban 184 ezer tonnányi mikrosütő került a szemétbe.
   A helyzetet a mikrosütők csökkenő élettartama is nehezíti. 20 éve egy mikrohullámú sütő 7 évvel tovább működött, mint ma. A kutatások szerint a készülékek élettartama 10-15 évvel csökkent a 90-es évek vége óta; a mai mikrosütők 6-8 év alatt avulnak el – írta az Index.hu.