Oldalletöltések száma: 6500703
2018. május 26. szombat 02:28,
Fülöp és Evelin napja van.

Szemétben szerencsére alulteljesítünk

szemettelep agroline huSzinte már közhelyszerű annak kijelentése, hogy a világ fuldoklik a szemétben, a városok szemétlerakói színültig vannak, ahogy a tengerekben, óceánokban is lassan több a hulladék, mint a hal. Az Európai Unió országai is megtermelik a maguk nem kevés szemétmennyiségét.

   Egy magyar átlagosan évente 379 kiló szemetet termel, vagyis naponta több mint egy kilónyit – írta a Hvg.hu az Eurostat összesítése alapján. Jó hír viszont, hogy ezzel jócskán a 480 kilós EU-átlag alatt van Magyarország.

   A korábbi évekhez képest is csökkent a megtermelt szemétmennyiség. 2005-ben még 460 kiló volt ez hazánkban, az unióban pedig fél tonnánál is több, átlagosan 515 kiló. A legtöbb szemetet (777 kilót) a dánok termelik, a legkevesebbet 261 kilóval a románok.
   De, hogy ne legyünk túl büszkék a megtermelt szemétmennyiségünkre, az adatokból az is kiderül, hogy a románok mellett a lengyelek, csehek, szlovákok is jóval kevesebbet szemetelnek nálunk. Bár az adatoknál azért azt is figyelembe – jegyzi meg EU statisztikai hivatala az összesítésben –, hogy az egyes országokban eltérő módon mérhetik a hulladék mennyiségét, ez is magyarázhatja a nagy eltéréseket.
   A három, legnagyobb szemetelő a már említett Dánia mellett Málta és Ciprus, de igen kiváló szemetelők közé tartoznak a németek, luxemburgiak, írek, osztrákok is – derül ki az Eurostat adataiból.