Oldalletöltések száma: 6500699
2018. május 26. szombat 02:27,
Fülöp és Evelin napja van.

Húsz perccel dolgozunk többet hetente az uniós átlagnál

munkas anders janmyr comA magyar emberek sokszor érzik úgy, hogy túl sokat dolgoznak, hosszú a munkahelyükön töltött idő és arra gondolnak, hogy bezzeg nyugaton mennyivel jobb a munkavállalók dolga. De vajon tényleg jobb?

   Átlagosan 40,3 órát dolgozik hetente egy teljes időben foglalkoztatott az Európai Unióban – tájékoztatott az Eurostat. Minderről a Kamaraonline.hu írt. 

   Az unió statisztikai hivatalának a 2016-os adatokon alapuló tájékoztatása szerint a bányászat és a kőfejtés területén dolgozók munkahete a leghosszabb (42,0 óra), míg uniós átlagban az oktatásban a legrövidebb a munkahét: 38,1 óra. A teljes munkaidőben foglalkoztatott férfiak és a nők átlagos munkahete között bő másfél óra az eltérés: a férfiak átlagosan 41,0, a nők 39,3 órát dolgoztak hetente.
   Az átlagos munkahét egyedül Dániában 37,8 órával a legrövidebb, viszonylag rövid a munkahét még Olaszországban (38,8 óra), Hollandiában és Franciaországban (mindkettő 39,0 óra) is. Ezeket az országokat Finnország és Írország követi 39,1 órás munkahéttel.
   Az átlagos munkahét az Egyesült Királyságban a leghosszabb, ott 42,3 órát kell a munkahelyen tevékenykedve tölteni, de 41 óra fölött van az átlagos munkahét Cipruson, Ausztriában, Görögországban, valamint Lengyelországban és Portugáliában is.
   A 40,5 órás magyar adat mintegy húsz perccel, haladja meg az uniós átlagot – derül ki az Eurostat adataiból. Az mindesetre elmondható, hogy a legtöbb uniós országban nincs nagy eltérés a heti munkaidőben. Nem így a fizetésekben…